На виставці в Університеті ім. Каразіна покажуть унікальні ікони та скіфське золото.

У Музеї археології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна 31 жовтня відкриється виставка “Покликання – реставрація. 35 років відданої праці”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби університету.

В експозиції буде представлено понад 80 унікальних предметів мистецтва з семи музейних закладів Східного регіону України. Ці предмети поновили фахівці Харківської філії Національного реставраційного центру. Це твори станкового олійного та темперного живопису, графічні твори, раритетні документи, предмети декоративно-ужиткового мистецтва з порцеляни, фаянсу, глини, скла, тканини, дерева, металу, археологічні знахідки тощо.

На виставці також буде представлене скіфське золото, яке датується VI століттям до нашої ери. Це золоті бляшки із зображенням пантер та гірських козликів. Фрагменти цих прикрас знайшла експедиція археологів Каразінського університету під керівництвом Ірини Шрамко.

Відвідувачі зможуть побачити, як експонати виглядали до реставрації і зрозуміти всі об’єми роботи. Експонати виставки супроводжуватиме детальна інформація – слайд-шоу, текстовий та фотоілюстративний матеріали про етапи проведення консерваційно-реставраційних заходів, результати наукових досліджень. “Виставка буде цікава широкому колу відвідувачів: науковцям, поціновувачам мистецтва, знавцям історії Слобожанщини, та всім харків’янам”, – йдеться у повідомленні.

Виставка приурочена до 35-річчя Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. За час існування фахівцями філії повернуто до життя тисячі раритетів, які є окрасою провідних музеїв України.

Відкриття виставки відбудеться 31 жовтня о 14.00 у виставковій залі Музею археології Каразінського університету (майдан Свободи, 4, перший поверх). Вхід вільний.

Як повідомляв Харків Times , археологічна експедиція під керівництвом професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ірини Шрамко знайшла у Більському городищі на Полтавщині скіфське золото та зброю.