Убитий біля “Восторгу” Тайсон був фігурантом справи про вбивство екс-депутата Держдуми Вороненкова – ЗМІ

Володимир Борох на прізвисько Тайсон, який загинув в перестрілці на парковці біля супермаркету “Восторг” на вулиці Клочківській, був одним з фігурантів справи про вбивство в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова.

Про це про це Харків Times дізнався з публікації видання “Страна”.

29 серпня 2017 року поліція затримала Володимира Борохів разом з ще одним харків’янином Олександром Лосем. Останнього підозрюють в пособництві у вбивстві Дениса Вороненкова: в організованій групі – він нібито був водієм та вів стеження за жертвою. За добу після затримання в серпні Бороха відпустили, не висунувши йому жодних звинувачень.

Адвокат Лося Святослав Пархоменко стверджує, що загиблий Борох був у курсі подробиць організації замаху і мав свідчити в суді.

В одній з публікацій “Страни” сказано, що журналіст видання зустрічався з Борохом. Тоді він повідомив, що не має наміру ховатися і відкритий для спілкування зі слідчими у цій справі. C Олександром Лосем об’єднують між собою родинні зв’язки – Олександр одружений на сестрі Володимира. Молода пара жила в Харкові у близьких родичів Бороха.

Володимир пояснював, причина підвищеної уваги до його персони, а також пригод його родича Лося в тому, що їх намагаються зробити сполучною ланкою між людьми, які оголошені фактичними виконавцями і організаторами вбивства Вороненкова: загиблим кілером Павлом Паршовим, його водієм Ярославом Тарасенко та зниклим Ярославом Левенецем з одного боку, і з авторитетними в кримінальному світі Володимиром Тюріним (колишнім чоловіком дружини Вороненкова), Юрієм Василенком і все тим же Лосем – з іншого. Борох запевняв, що причетність як мінімум останнього до вбивства Вороненкова – плід фантазій прокурорів і слідчих. З Лосем і Левенцем Борох познайомився в Дніпропетровському СІЗО в 2013 році, куди кожен з них влучив за різними кримінальними справами. “Тайсон” був засуджений за викрадення людини та вимагання (сам Борох називав свою справу сфальсифікованою). Опинившись в одній камері, чоловіки здружилися на ґрунті спільного інтересу до спортивних єдиноборств.

У 2014 році вийшов на свободу Левенець, а через два роки – його співкамерники. У січні 2016 року за відбуттям терміну був звільнений Борох, в жовтні – Лось. Борох говорив, що підтримував зв’язок з Левенцом весь період відсидки, навіть після звільнення Ярослава. Через останнього йому і Лося дійсно був знайомий і кілер Вороненкова – Павло парші. Останній тоді входив до угруповання обнальників Дніпропетровщини, поряд з Левенцем.

Спікер прокуратури Києва Надія Максимець повідомила “Українській правді”, що свідчення Бороха не були ключовими у справі про вбивство Вороненкова. “Цей чоловік затримувався одночасно з одним із підозрюваних у вбивстві Дениса Вороненкова. Однак у ході слідства достатніх доказів для оголошення йому підозри у причетності до вбивства не здобуто. У провадженні він мав статус свідка, проте важливих для слідства свідчень не повідомив”, – сказала вона. Максимець зазначила, що через події у Харкові прокуратура буде контактувати з місцевими правоохоронними органами щодо цієї ситуації та слідчим шляхом перевірятиме можливий зв’язок цих подій з вбивством Дениса Вороненкова.

Поранений у перестрілці Георгій Ісаков на прізвисько “Жора” до 2014 року був членом організації “Оплот” і близько товаришував з її лідером Євгеном Жиліним, якого застрелив кілер в ресторані “Вітерець” в підмосковному елітному селищі “Горки-2” увечері 19 вересня 2016 року. За відомостями “Страни”, останнім часом “Жора” близько зійшовся з кримінальним авторитетом, який приїхав в Дніпро з Криму Володимиром Щегольковим на прізвисько Арієць. Арієць був колишнім смотрящим по Дніпровському СІЗО.

Кримінальне угруповання “Жори” – “Арійця” конфліктувала з кланом дніпровського злодія в законі на прізвисько “Умка” – Сергія Олійника.

“Жора” зі своїми двома найбільш близькими “колегами” за прізвиськами “Тайсон” і “Хам” зустрілися сьогодні в кафе при супермаркеті “Восторг” з четвертим – Олексієм Титовим (який згодом підірвав себе гранатою) і ще одним чоловіком, який залишився невпізнаним і не був затриманий.