Суд призначив до розгляду справу Штепи – ЗМІ

Колегія суддів Орджонікідзевського райсуду Харкова сьогодні, 23 жовтня, перейшла до підготовчого засідання у справі ексмера Слов’янська Нелі Штепи, яку звинувачують у тероризмі та посяганні на територіальну цілісність України.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення UA: Харків.

Попереднє засідання відбулося вчора, 22 жовтня. Захисники Штепи були готові до початку розгляду. Суд пішов до нарадчої кімнати та сьогодні оголосив про початок розгляду справи по суті.

Сама Нелі Штепа на сьогоднішнє засідання не з’явилася. Про те, що не приїде, вона повідомила суддям вчора. Як пояснила сама Штепа, вона має бути на похоронах.

Через відсутність обвинувачуваної, наступне засідання призначили на 21 листопада.

Як повідомлялося, починаючи з 12 червня 2018 року суд неодноразово переносив продовження підготовчого засідання.

6 березня 2018 року апеляційний суд Харківської області вирішив направити матеріали справи щодо Штепи на розгляд до Орджонікідзевського райсуду міста. Розгляд справи щодо Штепи з самого початку має розпочатися в п’яте.

1 червня 2018 року колегія Орджонікідзевського райсуду Харкова у справі Штепи задовольнила клопотання захисника екс-мера Слов’янська Олександра Тананакіна про відвід головуючої судді Вікторії Попової, члена колегії Олени Саркісян і запасної судді Олени Бугери.

До цього справа направлялася на розгляд в Червонозаводський, Комінтернівський, Ленінський і Жовтневий районні суди Харкова, проте через відводи та самовідводи членів колегії суддів жоден з них так і не зміг винести вирок. У деяких судах не вдалося навіть провести підготовче засідання.

Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

5 листопада 2014 року Колегія суддів Червонозаводського райсуду вирішила направити провадження за звинуваченням Штепи в апеляційний суд Харківської області для звернення до Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ для визначення підсудності. У мотивувальній частині ухвали суд посилався на те, що злочини, які інкримінують Штепі, відбувалися на території м. Слов’янська (Донецька область), тобто не в рамках територіальної юрисдикції Червонозаводського райсуду Харкова. Крім того, свідки у справі живуть у Слов’янську і, якщо їм доведеться їздити на суд до Харкова, це може привести до затягування строків розгляду справи. ВССУ виніс ухвалу про розгляд справи у відношенні Штепи в Червонозаводському райсуді Харкова.