НАЗК вимагає від Харківської обласної ради усунути конфлікт інтересів у театрі

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло припис про порушення вимог законодавства, що стосуються етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів на ім’я голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

Про це Харків Times стало відомо з інформації на сайті НАЗК.

“Внесено припис голові Харківської обласної ради Сергію Чернову стосовно директора обласного комунального закладу “Харківський театр для дітей та юнацтва” Андрія Гапановича, який не повідомив про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, зумовленого перебуванням у його підпорядкуванні близьких осіб – дружини, сина та дочки”, – йдеться в інформації НАЗК.

Нацагентство по запобіганню корупції вимагає, щоб обласна влада вжила заходів для врегулювання потенційного конфлікту інтересів. Також агентство наказує “розглянути питання про проведення службового розслідування для виявлення причин та умов, що призвели до невиконання Андрієм Гапановичем вимог пункту 2 частини першої статті 28 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон), та притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності”.

55-річний Андрій Гапановіч очолив театр з 2011 року, змінивши на цій посаді Ларису Дедюлю. З 1990 по 2000 рр. працював у цьому колективі актором. Після того був художнім керівником Центрального будинку науки і техніки Харківської дирекції залізничних перевезень і режисером молодіжного центру Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Член Національної спілки театральних діячів України.

Як повідомляв Харків Times, у червні Сергій Чернов отримав припис НАЗК щодо директора КЗОЗ “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Віктора Забашти. Глава центру не повідомив про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, викликаного тим, що у підпорядкуванні Забашти працює його син. Це є порушенням вимоги пункту 2 частини першої статті 28 Закону України “Про запобігання корупції”.

Чернов заявив, що не отримував розпоряджень, проте конфлікт інтересів у КЗОЗ “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” відсутній з листопада 2018 року, оскільки син Забашти “звільнився за власним бажанням”.