Міськрада затвердила будівництво дороги в районі “Барабашово”

Фото: Геннадий Кернес / Telegram

Харківська міськрада на сесії сьогодні, 16 жовтня, прийняла рішення щодо будівництва нової магістралі загальноміського значення від вул. Академіка Павлова до вул. Мойсеївської в районі ТЦ “Барабашово”.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Документом передбачено будівництво магістралі на ділянці від вул. Академіка Павлова до метромосту, будівництво мосту з підходами через річку Харків у районі вул. Пантелеймонівської та вул. Шацької, а також будівництво магістралі на ділянці від вул. Мойсеївської до метромосту.

Виступаючи на сесії, мер Харкова Генадій Кернес нагадав, що будівництво цієї дороги було передбачено генеральними планами міста Харкова ще в 50-х роках.

“Ця дорога була передбачена генеральним планом 1953 1986, 2004 і 2013 років. Коли земля передавалася в оренду “Концерну “АВЕК”, його попереджали, що це для тимчасового розміщення торгових павільйонів або автостоянок. На серпневій сесії ми з вами створили КП “Міський торговельний ринок”, якому будуть виділені кошти для будівництва малих архітектурних форм та здачі їх в оренду підприємцям. І гроші, які платитимуть підприємці, будуть набагато менше, ніж зараз з них здирає власник. Таким чином, і міський бюджет поповниться, і підприємцям буде спокійніше”, – підкреслив Кернес.

За його словами, протяжність нової магістралі складе 2,5 км. В ході будівельних робіт будуть зведені нові підпірні стовпи для мосту через річку, а існуючі опори будуть використані підчас перекладки трубопроводу тепломереж.

За це рішення проголосував 51 депутат, проти – чотири, утрималися – 14.

“Не голосує “Самопоміч” та не голосує “Концерн “АВЕК”, – прокоментував Кернес. – “Ви ж по ній будете їздити на роботу до себе, в “АВЕК”. Якщо він залишиться”.

Відповідаючи на запитання депутата міськради Ігоря Черняка (позафракційний) про вартість цієї дороги, Кернес відповів “Вартість орієнтовно, я думаю, десь 250, може бути, 270 мільйонів гривень”. Черняк також припустив, що після закінчення будівництва доведеться капітально реконструювати дорожну мережу та розв’язки біля станції метро “Київська”, де вже сьогодні ускладнений рух транспорту. Він заявив, що про це йому напередодні сказав директор Департаменту будівництва та шляхового господарства Володимир Чумаков. “Та не треба буде… Чумаков – його справа взяти каток в руки і катати. Всі питання, які пов’язані з “Ростом” (супермаркет “Рост” на Київській – ХарківTimes), всі питання, які пов’язані поруч зі станцією “Київська”, – всі питання в тимчасовому дозволі “, – сказав Кернес.

Черняк також зазначив, що закладені до бюджету гроші на фінансування розробки проектної документації у сумі 1,3 млн. гривень розбиті на три суми, і що Чумаков йому підтвердив, що це зроблено для того, щоб не проводити їх через систему “Прозорро”. “Якщо дійсно мета – робити все відкрито і чесно, – нехай все, в тому числі розроблення проектної документації, проходить через “Прозорро”, – наголосив депутат. “Я врахую ті застереження, про які ви сказали”, – відповів Кернес.

Перед початком сесії біля будівлі міськради пройшов пікет підприємців ТЦ “Барабашово” проти будівництва мосту.

Як повідомляв Харків Times , у Харкові будуватимуть нову швидкісну магістраль через ТЦ “Барабашово”, що з’єднає вул. Шевченка і вул. Академіка Павлова.

Магістраль , яка зв’яже центр міста з Салтівкою, планується побудувати до наступного Дня міста.

Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов заявив, що приватний сектор біля торгового центру “Барабашово” не попадає в зону переселення у зв’язку з будівництвом нової дороги.