Харківська міськрада підтримала “формулу Штанмайєра”

Харківська міська рада сьогодні, 16 жовтня, на сесії затвердила звернення до Президента України Володимира Зеленського, народних депутатів і депутатів місцевих рад усіх рівнів, в якому підтримла “формулу Штанмайєра”.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

За прийняття заяви проголосували 53 депутати, проти – 12, утрималися – 2 при кворумі 43 голоси.

Як наголошується в документі, звернення міськради обумовлено загостренням внутрішньої політичної ситуації в Україні.

У зверненні зазначається, що протягом останніх тижнів у багатьох містах країни, в тому числі й у Харкові, були організовані та проведені акції “Ні капітуляції!”. Низка обласних та міських рад, зокрема, у Луцьку, Львові, Полтаві, Кропивницькому та інших містах, звернулися до Зеленського щодо недопущення реалізації “Формули Штанмайєра”. “Деякі безвідповідальні політики відразу заголосили: “”Формула Шатнмайєра” – капітуляція!” і почали лякати третім Майданом. Вони прагнуть війни, аби знову ділити українців на патріотів та “зрадників” чи “сепаратистів”. Вони навмисно вводять українців в оману, переконуючи громадян, що мир за “Формулою Штанмайєра” дорівнює здачі державності та капітуляції”, – йдеться у документі.

Харківська міська рада заявляє, що Харків пережив важку і тривожну весну 2014 року і залишився містом, над яким майорить український прапор. Всі роки протистояння на Сході Харків був і є містом, яке надало притулок та захист сотням тисяч вимушених переселенців. Харків допомагав нашим бійцям на передовій, лікував поранених у шпиталі, забезпечував Антитерористичну операцію, а потім й Операцію об’єднаних сил важкою бронетехнікою. Зрештою, Харків поховав багатьох своїх синів і дочок, які віддали життя за мир у рідному місті і всій Україні. “Ми добре знаємо ціну цієї війни”,- наголошується у документі.

“Але за останні місяці ми відчули надію на мир. Першою її ознакою стало повернення до України полонених з Росії. Проводячи переговори зі світовими лідерами, Президент України та його команда домоглися покращення ситуації на передовій та зменшення кількості обстрілів. Був розблокований завмерлий Мінський процес, головна мета якого – мир на Сході України. Під час прес-марафону, що відбувався 10 жовтня, Володимир Зеленський заявив, що він переміг на президентських перегонах завдяки тому, що обіцяв стати Президентом миру”, – зазначається у тексті.

Депутати Харківської міської ради заявляють про  підтримку Президента України у пошуках миру.

“Ми вважаємо “Формулу Штанмайєра” єдиним на сьогодні реальним шляхом до припинення війни. Відведення військ не є відступом, а є кроком вперед до ще більшого припинення вогню, а, отже, і смертей. Розформування на тимчасово окупованих територіях усіх незаконних збройних формувань принесе спокій нашим братам, таким же українцям, як і ми, в окремих частинах Луганської та Донецької областей. Контроль над українським кордоном захистить від появи на території країни людей, які прагнуть подальшого протистояння на Сході, і сприятиме проведенню тамтешніх виборів не під дулами автоматів, а під спостереженням ОБСЄ. Вибори в ОРДЛО за українським законодавством поверне Україні неконтрольовані зараз території. Але перші кроки до миру одразу наштовхнулися на опір “партії війни”. Ми розуміємо, який тиск зараз чинять на Президента України та його команду ті, хто звик заробляти на війні, і ті, кого їм вдалося ввести в оману, переконавши, що між “миром” та “капітуляцією” немає жодної різниці. Але Харківська міська рада переконана – Президент країни, який розуміє, що у нього є шанс принести мир в Україну, не має права зійти з цього шляху”, – йдеться у заяві.

Харківська міськрада закликає колег з органів місцевого самоврядування усіх рівнів підтримати зусилля Президента України Володимира Зеленського у його діяльності на шляху повернення миру в Україну. А ті міські та обласні ради, які ухвалили рішення щодо недопущення “Формули Штанмайєра”, відкликати ці документи.

Харківська міськрада вимагає від політиків усіх рівнів припинити інсинуації навколо цього документу, а також утриматися від проведення акцій “Ні капітуляції”.

“Формула Штанмайєра” не передбачає визнання анексії Криму. Ця формула не легалізує бойовиків, а навпаки, передбачає повернення українського законодавства та правопорядку на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей. Відмова від неї у рамках Нормандського формату позбавить Президента аргументів на підтримку України з боку таких потужних союзників, як Німеччина та Франція”,- наголошується у зверненні.

Звертаючись до президента та народних депутатів, Харківська міська рада заявляє про підтримку всіх їхніх зусиль щодо повернення в Україну миру. “Ми, депутати Харківської міської ради, як органу місцевого самоврядування, будемо втілювати у життя всі Ваші рішення щодо мирного врегулювання конфлікту на Сході України. Ми Ваші помічники і соратники у цьому питанні, адже людські життя, мир і територіальна цілісність України є найвищою цінністю держави”, – йдеться у документі.