Харківський студент відсудив аліменти від обох своїх батьків

Тростянецький районний суду Сумської області задовільнив позов 15-річного студента одного з харківських училищ про стягнення з обох батьків аліментів на свою користь.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі суду.

“Сімейний кодекс України передбачає право дитини, яка досягла 14 років, безпосередньо звернутись до суду за захистом свого права або інтересу. Користуючись таким правом, 14-річний житель міста Тростянець, батьки якого розлучились і який проживав останні роки постійно з бабусею, звернувся до Тростянецького районного суду Сумської області з позовом, в якому просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти”, – йдеться у повідомленні.

Хлопець просив суд стягнути на свою користь аліменти з матері у мінімальному розмірі визначеному законом (50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), а також просив припинити перерахування аліментів, вже стягнутих у 2007 році рішенням суду з батька, які сплачувались матері на утримання дитини. Хлопець просив суд стягувати аліменти з батька безпосередньо на його користь, оскільки вважав, що мати неналежно, не в його інтересах ними розпоряджається.

У період розгляду судом справи хлопець досяг 15 років, закінчив 9 класів школи, вступив до училища у Харкові, де і проживає наразі у гуртожитку.

Суд, розглянувши справу та заслухавши пояснення дитини та його матері, батька, бабусі, а також свідків, 1 жовтня ухвалив рішення, яким позов задовольнив повністю.

При вирішенні справи суд керувався положеннями статті 179 Сімейного кодексу України, яка передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина таож має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу.

Рішення суду набере законної сили через 30 днів після оголошення.