Суд засудив організатора теракту в пабі “Стіна” Ковтун до 11 років позбавлення волі (доповнено, фото)

Фото: София Митина / ХарківTimes

Київський райсуд Харкова засудив організатора теракту в пабі “Стіна” по вулиці Римарській харків’янку Марину Ковтун до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це сказано у вироку суду, який оголосив суддя Віктор Попрас, повідомив кореспондент Харків Times .

Суд визнав Ковтун винною у скоєнні терористичного акту (ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу), а також у придбанні і зберіганні зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу).

Суд також задовольнив цивільні позови потерпілих на суму понад 0,5 млн гривень.

Як повідомляв Харків Times , прокуратура вимагала для Ковтун 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також прокуратура просила суд задовольнити позови потерпілих про стягнення з неї матеріальної та моральної шкоди.

Ковтун заявила, що всі докази проти неї сфальсифіковані співробітниками Служби безпеки України. Вона просила суд винести щодо неї виправдувальний вирок.

За даними слідства, Ковтун 9 листопада 2014 року принесла до ХАТОБу міну СПМ з детонатором уповільненої дії, активувала її і передала Дмитру Логінову. Той пішов у рок-паб “Стіна”, випив там кави, залишив міну в сумці біля барної стійки та пішов. О 21:45 стався вибух. 15 осіб отримали легкі тілесні ушкодження і двоє – важкі.

18 лютого 2015 року начальник УСБУ в Харківській області Олександр Пивовар повідомив, що більшість підозрюваних у вибуху в харківському рок-пабі “Стіна” були обміняні в рамках виконання мирного плану президента, а в СІЗО перебуває лише два підозрюваних, в тому числі організатор теракту Марина Ковтун.