За громадським транспортом в Харкові можна буде стежити онлайн

Фото: city.kharkov.ua

У Харкові почав роботу в тестовому режимі проект “Зупинка” – тепер простежити за рухом громадського транспорту можна онлайн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради із посиланням на проектного менеджера КУ “Офіс реформ Харкова” Ігоря Дунякова.

За його словами, в усьому рухомому складі міського громадського транспорту вже давно були встановлені GPS-датчики, щоб стежити за переміщенням транспорту й керувати ним. Раніше ці дані у робочих цілях використовувало КП “Горелектротранссервіс”. Тепер їх розмістили на веб-порталі відкритих даних, щоб розробники могли до них підключитися й створювати свої продукти.

На підставі цих даних “Офіс реформ” і реалізував проект під назвою “Зупинка”.

Перейшовши за посиланням https://smartarea.info/, будь-який харків’янин або гість міста може обрати свій маршрут і побачити, де знаходиться трамвай або тролейбус, через який час прибуде на зупинку.

“На карту нанесли зупинки, дані: коли прибуває транспорт, скільки рухомого складу на маршруті”, – розповів Дуняк.

Він пообіцяв, що незабаром на сайті можна буде бачити інформацію про зміни маршрутів громадського транспорту. Якщо мешканець Харкова вибере певний маршрут трамвая або тролейбуса, йому приходитимуть повідомлення про їхній рух у разі перекриттів ділянок доріг.

Крім того, у планах розробників – створити функцію прокладки маршруту. Наприклад, людина вибирає, звідки й куди їй потрібно дістатися, – і отримує повну інформацію про те, на якому виді транспорту це краще зробити, з якими пересадками й скільки це коштуватиме.

Наразі на десяти зупинках із найбільшим трафіком вже встановлені QR-коди для переходу на сайт (зокрема – на пл. Сергіївській, Держпромі, біля ст. М. “Університет”). Міськрада планує – повісити QR-коди на всіх зупинках громадського електротранспорту.

Як повідомляв Харків Times, у рамках проекту “Розумне місто” в Харкові планують створити систему удосконалення паркування транспорту, а також “розумну” систему вивезення сміття, при якій датчики на контейнерах сигналізуватимуть про їх переповнення.