Харків’ян-пільговиків просять повідомити свій телефон в органи соцзахисту

З жовтня в Україні починається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це Харків Times нагадала прес-служба Харківської міської ради.

У Департаменті праці та соціального захисту розповіли, що цей процес проходитиме за зразком монетизації субсидій двома способами.

По-перше, у безготівковій формі – шляхом перерахування коштів на обліковий запис пільговика в “Ощадбанку”. У цьому випадку банк буде без звернення пільговика перераховувати кошти на рахунки керуючих організацій, що надають послуги. Зекономлені кошти за підсумками опалювального періоду будуть перераховані на особистий рахунок пільговика в “Ощадбанку”.

По-друге, за бажанням пільговика, кошти у грошовій готівковій формі можуть бути перераховані на рахунок уповноваженого банку або “Укрпошти”. Для цього пільговику необхідно до 15 жовтня (15 травня – на літній сезон) звернутися із заявою до управління праці та соціального захисту населення адміністрацій районів для зазначення виплатних реквізитів.

Бланк заяви на монетизацію пільг – тут.

Громадяни, які отримають кошти готівкою, повинні щомісяця сплачувати фактично спожиті житлово-комунальні послуги з урахуванням суми пільги.

Управління праці та соціального захисту населення щомісяця направляють списки на підприємства-постачальники житлово-комунальних послуг про осіб пільгової категорії, які отримали або втратили право на пільги. Тому пільговикам необхідно інформувати управління у разі зміни місця проживання або змін у складі сім’ї.

Також департамент звертає увагу, що всім харків’янам-пільговикам необхідно повідомити у свої районні управління соціального захисту номер мобільного телефону. Це необхідно для внесення його до облікової картки пільговика Єдиного державного реєстру осіб, які мають право на пільги.

Як повідомляв Харків Times, з 1 червня в Україні почали нараховувати пеню за борги з оплати за житлово-комунальні послуги, що утворилися з 1 травня. Відповідні норми містяться в законі «Про житлово-комунальні послуги», прийнятому в листопаді 2017 року.