Прокуратура вимагає для звинуваченої в теракті в пабі “Стіна” Ковтун 12 років позбавлення волі

Скриншот: UA: Харків

Прокурор Олег Максюк вимагає для обвинуваченної в участі у скоєнні теракту в пабі “Стіна” по вулиці Римарській харків’янки 52-річної Марини Ковтун 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це він заявив підчас судових дебатів, які проходять у Київському райсуді Харкова, повідомив кореспондент Харків Times .

Також прокуратура просить суд задовольнити позови потерпілих щодо стягнення з неї матеріальної та моральної шкоди.

За версією слідства, Ковтун у серпні 2014 року підшукала близько 15 осіб для проходження диверсійно-терористичної підготовки на території Російської Федерації. За словами свідків, члени групи зібралися у Бєлгороді, після чого разом з ще однією групою поїхали до Тамбова, де проходила підготовка. Програма підготовки включала у себе стрільбу, поводження зі зброєю, підривну справу та орієнтування на місцевості. Також учасники групи пройшли тестування на “детекторі брехні” з метою визначення, чи не завербовані вони СБУ. Сама Ковтун обучалася на снайпера та, за свідченнями, керувала своєю групою, надавала вказівки та була присутня на нарадах.

В ході проведення обшуку у Ковтун були вилучені три автомата Калашнікова, міни, набої, гранати тощо. Вони зберігалися у двох гаражах в гаражному кооперативі по вулиці Ляпунова. Члени групи здійснили вибух у технічній шахті Заводу ім. Малишева, мосту біля клуба “Британія” на вулиці Шевченка, а також у рок-пабі “Стіна”, де зокрема проводився збір коштів для батальону “Азов”. За даними слідства, саме Ковтун 9 листопада 2014 року принесла до ХАТОБу міну СПМ із детонатором уповільненої дії, активувала її та передала учаснику угрупування Дмитру Логінову. Той пішов до рок-пабу “Стіна”, випив там кофе, залишив міну у сумці біля барної стійки та пішов. О 21:45 стався вибух. 15 людей зазнали легких тілесних ушкоджень та двоє – тяжких.

Обвинувачення не встановило обставин, що пом’якшують вину Ковтун. При тому воно зазначило у якості обставини, що обтяжує покарання, вчинення повторного злочину та вчинення злочину у складі групи за змовою осіб.

Ковтун заявила, що всі докази проти неї сфальсифіковані співробітниками Служби безпеки України. За її словами, в 2014 році вона кілька разів приходила на мітинги “за мир проти війни та вбивств, що проходили на території Донецької та Луганської областей”. Там познайомилася з якимось молодим хлопцем, який розповів, що співробітники міліції зломали всі його банківські картки та порекомендували виїхати з Харкова, а готівки в нього не було, і йому доводиться ночувати на вокзалі. Вона нібито запропонувала йому скопати їй город і таким чином заробити на дорогу додому. Виконавши роботу, хлопець отримав гроші і поїхав. У травні 2014 року до неї прийшли співробітники СБУ і розпитували її про цього хлопця. Вона відмовилася надавати відомості, і тоді співробітники спецслужби стали погорожувати їй, заявляючи, що вона пошкодує про це. 16 листопада вона була “викрадена людьми у чорних масках з автоматами”. Ковтун заявила, що давала свідчення під тортурами, до неї застосовувалися шантаж та погрози, а поняті, що брали участь в слідчих діях “ходили до СБУ як на роботу”. Ковтун заявила також, що у звинувачення немає ніяких доказів її антиукраїнської діяльністі, а наведені в обвинуваченні відомості – завідомо неправдиві. Підготовку в Росії не проходила, в Білгород їздила, прямуючи відвідати батьків, які проживають в Ставропольському краї. В жодній організації участі не брала. “Звинувачення мене в підриві в рок-пабі “Стіна” – взагалі абсурдне”, – сказала Ковтун. Вона попросила суд винести щодо неї виправдовувальний вирок.

Адвокат Ковтун також просив для неї виправдовувального вироку. Суд пішов до нарадчої кімнати, вирок буде оголошено, орієнтовно, 7 жовтня.

Служба безпеки України 17 листопада 2014 року повідомила про затримання 12 диверсантів за підозрою в причетності до вибуху в рок-пабі “Стіна”. У членів групи були виявлені та вилучені автомати АК 74 і набої до них, гранати РГД-5 і ВОГ-25, детонатори, набори для встановлення розтяжок, а також сім протипіхотних мін з маркуванням російських виробників, які заборонені до використання Оттавською Конвенцією 1997 року. Контррозвідка СБУ встановила, що знешкоджена група диверсантів була ланкою в складі створеної мережі терористичних груп, що фінансується і керується спецслужбами Росії, метою якої була дестабілізація ситуації в регіоні. За даними ЗМІ, більшість затриманих згодом обміняли на українських військових, захоплених у полон на Донбасі.