Харківський суд не прийняв до розгляду клопотання Меджлісу про взяття на поруки чеченця Ілаєва

Фото: ХарківTimes

Жовтневий районний суд Харкова 25 вересня продовжив екстрадиційний арешт чеченця Амхада Ілаєва, затриманого у якості того, хто знаходиться в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за ініціативою правоохоронних органів Російської Федерації.

Про це кореспондент ХарківTimes дізнався з рішення суду, результативну частину якого у судовому засіданні оголосив суддя Дмитро Кісь.

“Клопотання начальника відділу міжнародного співробітництва прокуратури Харківської області Білоусенка задовольнити. Визнати наявними підстави для подальшого тримання громадянина Російської Федерації Ілаєва Амхада Датхоєвича, 15 березня 1986 року народження під вартою та продовжити застосування до нього екстрадиційного арешту до вирішення питання про його видачу, екстрадицію та фактичну передачу компетентним органам Російської Федерації”, – йдеться у рішенні.

Суд також відмовив голові Дніпропетровської обласної дитячої громадської організації “Допоможемо дітям” Миколі Кожушко у передачі Ілаєва на особисту поруку.

Уродженець Чечні Ілаєв з 2009 року проживає у одному с сіл Лозівського району Харківської області. Він має громадську дружину та двох малолітніх доньок – дворічну Асму та чотиримісячну Хадиджу. Ілаєв офіційно не працює.

В себе на батьківщині він звинувачується у вбивстві кількох осіб та незаконному поводженні зі зброєю. 23 січня Грозненський міський суд Чеченської республіки РФ обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, після чого у лютому його було оголошено у міжнародний розшук. 13 березня Ілаєва затримала українська поліція. 23 липня слідчий суддя обрав для Ілаєва запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, проте Харківський апеляційний суд 1 серпня задовольнив скаргу прокуратури та призначив Ілаєву екстрадиційний арешт строком до 12 місяців до винесення Генпрокуратурою рішення щодо екстрадиції.

Прокурор просив суд визнати наявність підстав для подальшого тримання Ілаєва під вартою та продовжити застосування екстрадиційного арешту.

Захист Ілаєва наполягав на тому, що для продовження арешту немає жодних підстав. Зокрема, він наголосив, що прокурор не навів у своєму клопотання ризиків, які роблять необхідним утримання Ілаєва під вартою. Захист також наголосив, що Ілаєв має сім’ю, проживає близько 10 років на одному місці, ніколи не притягувався ані до кримінальної, ані до адміністративної відповідальності. Нещодавно він подав до Державної міграційної служби заяву про надання йому захисту в Україні та здав до ДМС на зберігання свій паспорт, щосереди з’являється до співробітника ДМС для дачі пояснень. Таким чином, за думкою захисту, Ілаєв не має змоги без паспорту виїхати з України, і не має наміру переховуватись, оскільки ДМС розглядає його заяву про надання статусу біженця і перевірка на даний час триває.

Захист передав суду клопотання про взяття Ілаєва на поруки від голови Меджлісу кримсько-татарського народу України Рефата Чубарова, але суддя відмовив у задоволенні цього клопотання. “Суд на місці ухвалив, що особа, від імені якої внесена клопотання, у судове засідання не з’явилася, відповідно суд позбавлений можливості виконати вимоги Кримінально-процесуального кодексу України – роз’яснити особі, у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється Ілаєв та виконати інші процесуальні дії”, – оголосив суддя.

Захист також просив суд долучити до матеріалів справи клопотання про взяття на поруки Асоціації мусульман України за підписом голови Елімдара Хайруллаєва, Асоціації мусульман-біженців “АЗАН” за підписом голови Анвара Деркача та Дніпропетровської обласної дитячої громадської організації “Допоможемо дітям” за підписом голови Миколи Кожушко. “В зв’язку з тим, що у Ілаєва є двоє неповнолітніх дітей, а міжнародна конвенція про права дитини зобов’язує надавати всебічну підтримку батькам, які доглядають за дітьми, та закон “Про охорону дитинства”, прошу передати на поруки правозахисній організації “Допоможемо дітям”, – сказав Кожушко. Його клопотання суд долучив до матеріалів справи, а два інших – ні, мотивувавши це відсутністю необхідних документів.

Сам Ілаєв у короткій промові зазначив, що вважає справу сфальсифікованою з політичних міркувань.

“Федеральний розшук оголошений в жовтні 2009 року, і на наступній сторінці пишеться, що я перетнув українсько-російський кордон поїздом в 2014 році. Тобто, перебуваючи у федеральному розшуку, через контрольно-пропускний пункт на поїзді офіційно я в’їхав в Україну. Це просто неможливо. Може, цей момент не особливо і важливий, але він показує, що явно сфальсифікована справа”, – сказав Ілаєв.

Після оголошення рішення суду його прокоментували журналістам представники сторін.

Віта Дубовик, прес-секретар прокуратури Харківської області:

Як і потрібно за законом, через два місяці після взяття під варту ми перевірили, чи не змінилися обставини, і суд підтвердив, що обставини не змінилися, і до вирішення питання Генеральною прокуратурою про екстрадицію цієї особи, ця особа буде найближчі два місяці триматися під екстрадиційним арештом… За нашою інформацією, він знаходився у розшуку близько 10 років. В розшуку Інтерпола – менше, але взагалі в розшуку – близько 10 років. Крім того, є інформація про те, що він тривалий час тут проживав, – якщо він це і робив, то він не зробив жодного кроку для того, щоб зробити це офіційно. Не намагався зареєструватися, не звертався до Міграційної служби про якийсь статус чи посвідку про тимчасове проживання. Він не фіксував свій громадянський стан, не реєстрував дітей – можливо, він щось знав? Я не можу давати оцінку позиції захисту, вони мають законне право захищати свого клієнта всіма правовими можливостями, які в них є, але ризики прописані в Кримінальному процесуальному кодексі. Ми б говорили про ризики тільки в тому випадку, якщо б особа була підозрювана за українським законодавством і щодо неї було б відкрите кримінальне провадження. У випадку ж екстрадиційного арешту це питання взагалі судом не розглядається.

Іван Ангелін, адвокат Ілаєва:

Сьогодні ми розглядали клопотання прокурора Харківської області, про те щоб продовжити строки екстрадиційного арешту ще на два місяці. Сторона захисту заперечувала, ми мотивували своє заперечення тим, що немає нагальної необхідності утримувати людину під вартою. По-перше, дуже сумнівні обвинувачення, по-друге, людина 10 років проживала в Україні, не вчиняла жодного правопорушення у нас, має сім’ю, має двох малолітніх дітей, отже, не було нагальної необхідності його утримувати. Нажаль, суд не врахував наші аргументи. Разом з тим, ми не опускаємо руки, десь приблизно через три тижні стороною захисту буде подано клопотання про повторний перегляд цих обставин… Він як особа, що є громадянином іноземної держави та не судима, утримується у камері з двома іншими іноземними громадянами, він почувається відносно добре, родичі його підтримують… Ми все одно доб’ємося того, щоб Амхада звільнили або на поруки, або під його особисте зобов’язання.

Як повідомляв ХарківTimes, члени президії суспільно-політичної організації “Вільний Кавказ” звернулися до уряду України із закликом зупинити процес екстрадиції до Росії затриманого у Харківській області чеченця Амхада Ілаєва та “надати йому політичний прихисток в Україні, згідно із нормами та принципами міжнародного права та Женевської конвенції з прав людини”.