Восени Харківщина відправить в армію 1,3 тисячі призовників

1,3 тис. мешканців Харківщини стануть солдатами-строковиками в ході кампанії “Осінь-2019”, повідомив на брифінгу військовий комісар Харківського обласного військкомату Юрій Калгушкін.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення інформаційного агентства МО України “АрміяІнформ”.

Калгушкін повідомиві, що з усіх новобранців, 747 осіб підуть до Збройних Сил України, 485 юнаків стануть національними гвардійцями, 43 одягнуть погони Державної спеціальної служби транспорту і ще 25 хлопців приєднаються до лав воїнів-прикордонників.

Військовий комісар Харківського обласного військкомату застеріг потенційних новобранців від наслідків, що можуть бути у разі своєчасного неприбуття до РВК. “Особи призовного віку повинні самі, не чекаючи повістки, прибути до свого РВК. Це вимоги законодавства. Цього року 505 хлопців було притягнуто до адміністративної відповідальності. А матеріали на 71 порушника закону внесені до ЄРДР, по чотирьом із яких вже винесено вирок і вони отримали обмеження волі терміном від одного до двох років із іспитовим строком”, – сказав Калгушкін.

За словами офіцера, великою проблемою було та залишається незадовільний стан здоров’я юних мешканців Харківщини. Так, кожен десятий знімається із військового обліку після огляду лікарів. Переважно хлопці мають слабкий зір, плоскостопість, проблеми із хребтом та різні психічні розлади.

Директор департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської ОДА Олексій Максимов повідомив, що для забезпечення військкоматів у ході обох призовних кампаній в регіональному бюджеті передбачено майже два мільйони гривень. “Юнакам та їхнім батькам немає чого боятися, бо армія після 2014-го дуже змінилася. Зауважу, що до району проведення бойових дій на Донбасі солдат-строковиків не відправлятимуть”, – наголосив він.

Максимов додав, що перед військовослужбовцями викривається чимало перспектив. Приміром, можна за п’ять років безкоштовно отримати вишу освіту та лейтенантське звання. Якщо ж людина вже має диплом спеціаліста, то після так званих офіцерських курсів вона здобуде погони молодшого лейтенанта. “У ході призивної кампанії із юнаками працюють кращі лікарі та психологи. Іноді хлопці самі не знають про наявність у них серйозної хвороби. Тож це добра нагода вкотре перевірити своє здоров’я та підлікуватися”, – сказав Максимов.