В області різко підвищилася захворюваність на менінгіт

За три тижні вересня в Харківській області зареєстровано 29 випадків захворювання на вірусний менінгіт.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру МОЗ.

Згідно з повідомленням, більше половини захворілих на менінгіт у вересні – це діти (52,3%).

Медики відзначають, що збільшення захворюваності – явище сезонне, оскільки кінець літа й початок осені – час активізації вірусних інфекцій.

“Фактором ризику є формування нових колективів на початку нового навчального року”, – підкреслюють у лабораторному центрі.

Вірусний менінгіт – це гостре інфекційне захворювання з ураженням мозкових оболонок головного мозку. У більшості випадків причиною його появи є вірусна інфекція, зокрема, ентеровіруси, рідше вірус епідемічного паротиту, цитомегаловірус, герпесвірус та аденовіруси.

Оскільки від вірусного серозного менінгіту не існує щеплень, лікарі рекомендують ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, обов’язково мити овочі та фрукти перед вживанням, бажано обдавати їх окропом. Також не слід використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (річки, озера, підземні ключі й т. ін.), вживати неочищену або не кип’ячену воду, купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук. Небезпечно купатися на закритих для купання пляжах і ковтати річкову воду під час пірнання.

Як повідомляв Харків Times, на Харківщині залишається напруженою епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір.