СБУ викрила на систематичних хабарях посадовця харківського вишу (фото, відео, доповнено)

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Служба безпеки України викрила на отриманні систематичних хабарів директора центру по роботі з іноземними студентами одного з провідних харківських вищих навчальних закладів.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook начальника прес-центру УСБУ Харківської області Владислава Абдули.

Оперативники спецслужби встановили, що посадовець організував протиправну схему вимагання та одержання хабарів з іноземних студентів закладу. Зокрема, від студентки четвертого курсу з північноафриканської країни, в якої виникла академічна заборгованість, службовець вимагав тисячу доларів за “вирішення питання” та невідрахування з навчального закладу. До протиправної діяльності службовець залучив посередника – громадянина однієї з країн Близького Сходу.

У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ задокументували одержання директором центру першої половини неправомірної вигоди. Після одержання другого “траншу” в розмірі 500 доларів США правоохоронці затримали директора центру та посередника в робочому кабінеті згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання неправомірної вигоди), та обрання судом запобіжних заходів.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Операція з викриття хабарника проводилася спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 2.

Прес-служба прокуратури Харківської області повідомила, що 26-річний співробітник університету отримав 1 тис. доларів від студентки з Марокко. За попередніми даними, він діяв через посередника – 26-річного громадянина Іраку.

В рамках кримінального провадження на території університету проведені обшуки, під час яких виявлені та вилучені кошти, отримані фігурантами внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а також окремі документи.