У Харкові створили чат-бот для блокування інтернет-ресурсів з продажу наркотиків

Фахівці кіберполіції створили чат-бот, за допомогою якого користувачі соціальної мережі Telegram зможуть блокувати інтернет-магазини, які продають наркотики у Харкові.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

За словами декана факультету №4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ В’ячеслава Маркова, ця програма розроблена фахівцями кіберполіції для мережі Telegram, оскільки 90% продажів наркотичних речовин здійснюється саме через цей інтернет-канал, оскільки повідомлення в ньому шифруються.

“Розроблена програма, де прописані алгоритми, що дозволяють працювати з нарко-адресами, їх архівувати, систематизувати і аналізувати, що необхідно для роботи з ними правоохоронних органів”, – повідомив Марков.

Як пояснив старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки Олексій Рвачов, завдяки чат-боту будь-який користувач може поскаржитися адміністрації каналу на аккаунт, з якого здійснюється нарко-спам. Зайти на сторінку Телеграм-каналу можна за посиланням. Інформація про продаж наркотиків передається на умовах анонімності.

“Користувачі мережі можуть зареєструватися в цій програмі в якості активістів. Після чого бот надсилатиме йому нарко-адреси, на які вже поскаржилися інші користувачі, щоб ви також їх відзначили і допомогли таким чином заблокувати. Також в програмі є кнопка “Додати магазин”, натиснувши яку можна поскаржитися на інший інтернет-ресурс, де поширюються наркотики”, – сказав Рвачов.

Також фахівці зазначили, що з початку цього року співробітники Нацполіціі зафіксували в Україні 255 фактів реалізації наркотичних речовин через інтернет, до відповідальності притягнуто 93 наркодилерів.