Фільм Нарімана Алієва “Додому” відкриє ІІІ-й Kharkiv Meet Docs (відео)

Фото: meetdocsfestival.com

Повнометражний фільм кримськотатарського режисера Нарімана Алієва “Додому” стане фільмом-відкриттям ІII Міжнародного кінофестивалю Kharkiv Meet Docs, і це буде харківська прем’єра стрічки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення організаторів кінофестивалю.

Дебютна стрічка Нарімана Алієва “Додому” – одна з найвизначніших українських картин 2019 року. Світова прем’єра стрічки відбулася 22 травня 2019 року на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь в конкурсній програмі “Особливий погляд”. Українська прем’єра фільму відбулась на 10-му Одеському кінофестивалі у липні, де “Додому” здобув Гран-прі.

А наприкінці серпня Український оскарівський комітет обрав драму у якості національного претендента від України на премію “Оскар” у категорії “Міжнародний повнометражний фільм”.

“Харків стане одним з перших українських міст, де побачать гучну картину ще до прокату. Ми щасливі, що стрічку глядачам особисто представить її творець – режисер Наріман Алієв. Kharkiv Meet Docs є найбільшим кінофорумом Східної України, тож надзвичайно важливо, що він розпочнеться зі знакової вітчизняної картини”, – підкреслила директорка кінофестивалю Євгенія Крігсхайм.

Кримськотатарська назва фільму – “EVGE”, адже розповідає він історію кримськотатарської родини. У Мустафи помирає його первісток, Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов. Продюсером фільму став Володимир Яценко (“Дике поле”), а виробництво взяла на себе кінокомпанія Limelite. Картина була створена за підтримки Міністерства культури України.

Наріман Алієв – автор короткометражної трилогії “Кримські історії”. Його фільм “Без тебе” (SENSIZ) був представлений в рамках Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю. У своїх роботах Алієв досліджує тему сімейних взаємин, традицій та побуту кримських татар. У червні цього року Наріман став членом Європейської кіноакадемії.

Урочисте відкриття ІII Міжнародного кінофестивалю Kharkiv Meet Docs та показ картини відбудеться 25 вересня о 19:00 у ТКЦ (Мала зала Харківського національного театру опери та балету).

Фільм надано дистриб’юторською компанією Arthouse Traffic. 17 вересня на Youtube-каналі компанії Arthouse Traffic з’явився трейлер фільму.

Як повідомляв Харків Times , з 25 по 29 вересня у Харкові втретє відбудеться найбільший кінофорум Східної України Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival. У 2019-му головною темою кінофестивалю стане незалежна журналістика та громадський активізм.