У повітрі біля Чугуєва втричі перевищено ГДК вмісту сірчистого ангідриду та пилу

Фото: chuguev-rada.gov.ua

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у пробах, відібраних у м. Чугуєві, смт Малинівка та смт Новопокровка, вміст сірчистого ангідриду та неорганічного пилу перевищує гранично допустимі концентрації (ГДК) майже у три рази. Вміст сажі у цих точках не перевищував ГДК.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центра Міністерства охорони здоров’я України.

Вміст досліджених хімічних речовин в атмосферному повітрі у пробах, відібраних у с. Коробочкине, не перевищував ГДК.

Фахівці Центру 11-13 вересня провели дослідження атмосферного повітря після звернення Департаменту екології та природних ресурсів Харківської облдержадміністрації у зв’язку із розглядом звернень громадян стосовно погіршення самопочуття внаслідок горіння чагарників та торф’яників біля військового полігону під Чугуєвом.

Медики зазначають, що токсична дія ангідриду сірчистого може виявлятися вже в малих концентраціях. Газ створює неприємний смак у роті, подразнює слизові оболонки очей і дихальних шляхів оскільки легко розчиняється в слизі гортані і трахеї. Постійна дія сірчистого газу може викликати захворювання дихальної системи, що нагадує бронхіт, він знижує опірність організму до респіраторних захворювань. При впливі на організм може викликати запалення слизових оболонок носоглотки, бронхів.

Сам по собі цей газ не завдає істотної шкоди здоров’ю населення, але в атмосфері реагує з водяною парою з утворенням вторинного забрудника – сірчаної кислоти.

Краплі кислоти переносяться на значні відстані і, потрапляючи в легені, їх руйнують. Найбільш небезпечна форма забруднення повітря спостерігається при реакції сірчистого ангідриду із зваженими частками, що супроводжується утворенням солей сірчаної кислоти, які при диханні проникають в легені і там осідають.

Найбільш небезпечний період – це ранок, оскільки за ніч небезпечна суміш концентрується у наземному шарі. Прогрівання повітря, ближче до обіду, підіймає все у повітря. У зв’язку з цим рекомендується обмежити фізичне навантаження, уникати перебування ранком на вулиці, оскільки в цей час концентрація смогу найвища, регулярно промивати ніс та горло. У приміщеннях слід проводити вологе прибирання.

При появі симптомів гострого захворювання, слабкості, ускладнення дихання, кашлю, безсоння необхідно звернутись до лікаря. За наявності хронічного захворювання – чітко виконувати призначення та рекомендації лікаря. У цей період слід приділити додаткову увагу престарілим людям, дітям та хворим, хто не має змоги собі допомогти.

Особливо обережними слід бути тим, у кого є легеневі захворювання. У цей період важлива консультація у лікаря, оскільки у період задимлення повітря зростає чутливість до алергенів та знижується імунітет організму.

Як повідомляв Харків Times, 30 серпня поблизу села Клугіно-Башкирівка Чугуївського району загорілися сухий очерет і трава на площі 1 га. Існувала загроза загоряння лісового масиву площею близько 100 га Держпідприємства «Чугуївське лісництво”. Пожежа була локалізована у той же день, проте й 31 серпня рятувальники ще чергували на згарищі та проливали осередки тління.

9 вересня о 9:50 надійшов сигнал про нову пожежу на відкритій території поблизу села Клугіно-Башкирівка того ж Чугуївського району. Як і минулого разу, горять очерет і трава окремими вогнищами на загальній площі близько 10 га.

Вранці 10 вересня прес-служба Чугуївської міської ради повідомила, що розгорнути більш масштабні роботи по ліквідації тління заважає наявність на полігоні боєприпасів. За інформацією міськради, напередодні сапери 54-ї ОМБр знешкодили понад 10 боєприпасів, три боєприпаси здетонували від вогню. Представник інформагентства “АрмiяInform” Міністерства оборони Віталій Саранцев повідомив журналістам, що “поширювана в соцмережах інформація щодо можливих вибухів боєприпасів є недостовірною, оскільки на території полігону немає складів та сховищ, які містять вибохонебезпечні предмети або речовини”.

ДСНС повідомила, що пожежу локалізовано 10 вересня о 23:00, триває її повна ліквідація.

У селі Клугино-Башкирівка під Чугуєвом через забруднення повітря з 13 по 16 вересня включно закрили школу та два дитсадка.