Під Чугуєвом через задимлення закрили школу та два дитсадка

Фото: chuguev-rada.gov.ua

У селі Клугино-Башкирівка під Чугуєвом через забруднення повітря з 13 по 16 вересня включно закрили школу та два дитсадка.

Про це Харків Times дізнався з розпорядження міського голови Чугуєва Галини Мінаєвої, опублікованого на сайті Чугуєвської міськради.

“З метою уникнення отруєння продуктами згоряння на полігоні в/ч А-0501 тимчасово призупинити освітній процес в Клугино-Башкирівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Чугуївської міської ради Харківської області, Чугуївському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) №2 Чугуївської міської ради Харківської області – з 13.09.2019 по 16.09.2019 (включно). Рекомендувати командиру в/ч А-0501 Кокорєву В. провести аналогічні заходи у Дошкільному навчальному закладі “Веселочка” при в/ч А-0501 – з 13.09.2019″, – йдеться у документі.

На цей період також обмежено проведення навчальних, спортивних та культурно-масових заходів на відкритому повітрі.

У зверненні Мінаєвої, опублікованому на сайті Чугуєвської міськради, зазначається, що рівень забруднення повітря на сьогоднішній день, особливо в окремих районах міста, не відповідає санітарним нормам. Через пожежу на території військового полігону поблизу Клугино-Башкирівки їдкий дим накриває місто, особливо вночі та зранку. Рятувальники закликають чугуївців не панікувати та запевняють, що для повного гасіння пожежі робиться все необхідне.

У документі зазначається, що з боку міської ради надається необхідна допомога рятувальникам, виділені кошти на придбання паливно-мастильних матеріалів. До гасіння пожежі на полігоні залучено техніку комунальних підприємств “Чугуїввода” та “Чугуївський комунальний комплекс”, а також техніку, надану підприємцями міста. На заклик міської ради відгукнулись представники чугуївського бізнесу, які допомогли в організації харчування для рятувальників, забезпечення їх питною водою. Беруть активну участь у ліквідації пожежі і військовослужбовці в/ч А-4104, А-2467 та 54-ї бригади.

“Нам всім слід розуміти, що остаточного вирішення проблеми доведеться почекати, адже гасіння торфовищ – надскладна задача. Я дуже прошу з розумінням поставитись до ситуації та бути впевненими, що вживаються всі необхідні заходи. Неодмінно слідуйте рекомендаціям лікарів та порадам фахівців, які вони надають на випадок забруднення повітря внаслідок пожеж”, – зазначила Мінаєва.

Вона також подякувала всім рятівникам, які беруть участь у ліквідації пожежі.

Як повідомляв Харків Times, 30 серпня поблизу села Клугіно-Башкирівка Чугуївського району загорілися сухий очерет і трава на площі 1 га. Існувала загроза загоряння лісового масиву площею близько 100 га Держпідприємства «Чугуївське лісництво”. Пожежа була локалізована у той же день, проте й 31 серпня рятувальники ще чергували на згарищі та проливали осередки тління.

9 вересня о 9:50 надійшов сигнал про нову пожежу на відкритій території поблизу села Клугіно-Башкирівка того ж Чугуївського району. Як і минулого разу, горять очерет і трава окремими вогнищами на загальній площі близько 10 га.

Вранці 10 вересня прес-служба Чугуївської міської ради повідомила, що розгорнути більш масштабні роботи по ліквідації тління заважає наявність на полігоні боєприпасів. За інформацією міськради, напередодні сапери 54-ї ОМБр знешкодили понад 10 боєприпасів, три боєприпаси здетонували від вогню. Представник інформагентства “АрмiяInform” Міністерства оборони Віталій Саранцев повідомив журналістам, що “поширювана в соцмережах інформація щодо можливих вибухів боєприпасів є недостовірною, оскільки на території полігону немає складів та сховищ, які містять вибохонебезпечні предмети або речовини”.

ДСНС повідомила, що пожежу локалізовано 10 вересня о 23:00, триває її повна ліквідація.