У харківському Літмузеї відбудеться “Етно-паті”, присвячена українській культурі XVIII століття

У харківському Літмузеї 14 вересня відбудеться “Етно-паті”, присвячена українській культурі XVIII століття. Вхід на “Етно-паті” з 18:00 до 22:00 безкоштовний. В інтерактивній програмі заходу задіяні сюжетні елементи поеми Івана Котляревського “Енеїда”.

Про це ХарківTimes повідомили у прес-службі обладміністрації.

“Етно-паті” стане рідкісною можливістю зануритися в атмосферу культури України XVIII століття, – обіцяють організатори заходу. – Гості зможуть відчути її через кухню, одяг, ігри, пісні, танці, які були в ті часи. Родзинка програми – автентичні слобожанські строї з приватних колекцій. Хедлайнер заходу – етно-рок гурт “Яри”.

Перші дві години “Етно-паті” будуть присвячені різноманітним розвагам. Так, на “Старосвітському бенькеті за Енеїдою” гості заходу зможуть дізнатися, як приготувати автентичні страви за унікальними рецептами, знайденими в архівах. А на одному з майстер-класів “Модного шпаціру” навчать вив’язувати традиційний головний убір українських жінок – намітку. Кожен охочий зможе взяти участь у іграх, які були описані на сторінках поеми або створені співробітниками Літмузею за мотивами твору.

“Етно-паті” є частиною форуму-семінару “Дев’ять життів традиції”, який заснували організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест”.

“Форум присвячений обміну досвідом у сферах вивчення та просування народних традицій. Він збере ентузіастів з різних куточків України, які зацікавлені в необхідності не лише зберігати, але й популяризувати особливості культурної спадщини кожного з регіонів. А “Етно-паті” – це яскрава складова семінару, що покликана продемонструвати його учасникам можливості популяризації традицій, а всім харків’янам – красу, музичність і чарівність нашої культурної спадщини”, – розповіли організатори.

Ідея “Етно-паті” витекла з фінального заходу “Вертеп-Фесту 2019” – “Етновечорниць”. Вони зібрали на своїй локації більше шестисот людей – представників колективів ІІІ Всеукраїнського фестивалю вертепів з різних регіонів України, до яких приєдналися представники восьми етнічних спільнот нашого міста. Такий формат фольклорного свята мав величезний успіх, але це був закритий захід – суто для учасників “Вертеп-фесту”. Цього разу на захід запрошують усіх бажаючих.

Програма “Етно-паті”:

З 18:00 до 20:00 майстер-класи та ігри.

У рамках “Модного шпаціра” відбудуться:

  • майстер-клас з сучасного використання традиційного одягу;
  • майстер-клас із вив’язування наміток.

“Старосвітський бенькет за Енеїдою” включатиме:

  • приготування старовинних страв на вогні;
  • знайомство з меню зі сторінок “Енеїди”.

Ігри:

  • картярськи розваги;
  • “Панас”;
  • “Тісна Баба”;
  • “Рай. Пекло”;
  • “Кордони: “свій” – “чужий”.

Гості почують старовинну музику та побачать танці.

З 20:00 до 22:00 відбудеться концерт етно-рок гурту “Яри”.