У Темнівській виправній колонії №100 виявлені численні порушення

Фото: www.ombudsman.gov.ua

Представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в східних областях спільно із представниками громадськості здійснив моніторинговий візит до Темнівської виправної колонії (№ 100), що розташована неподалік Харкова. Під час моніторингового візиту виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Зокрема, виявлено порушення права засуджених та осіб, узятих під варту, на надання належної медичної допомоги. Під час візиту до моніторингової групи звернулись засуджені, які поскаржились на те, що для того, щоб потрапити на прийом до лікаря і отримати необхідну медичну допомогу, необхідно отримати згоду оперуповноваженого.

В аптечці однієї з дільниць виявлено медичні препарати з порушеним терміном придатності.

Засуджені скаржились на якість приготування їжі у їдальні. Засуджені, які працюють на виробництві, вживають їжу в окремому приміщенні, яке не відповідає санітарним вимогам.

Фото: www.ombudsman.gov.ua

“Попри зауваження та рекомендації, які були надані адміністрації державної установи “Темнівська виправна колонія (№100)”, під час проведення попередніх моніторингових візитів, в установі продовжується практика делегування окремим засудженим частини повноважень з контролю за поведінкою інших засуджених та підтриманням встановленого порядку відбування покарання. Внаслідок цього, фактично, кожне третє правопорушення, вчинене засудженими, пов’язано з конфліктами, що виникають між ними”, – зазначається у повідомленні.

Також не всі заступники керівники установи проводять прийоми засуджених з особистих питань. Крім того, засуджені скаржились на неможливість звернутись зі скаргами до інших інстанцій через психологічний та фізичний тиск з боку персоналу установи.

Під час візиту також було виявлено факти порушення права громадян на безпечне довкілля. Зокрема встановлено, що на виробництві установи в цеху переробки полімерів (пластикових пляшок), через відсутність системи очистки вода, яка використовується в технологічному процесі та забруднена дрібною фракцією полімерів, потрапляє у стічну каналізацію.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.