Нацрада хоче анулювати через суд ліцензію телеканалу NewsOne

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до суду з позовом про анулювання ліцензії для телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) за мову ворожнечі в ефірі. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 5 вересня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу.

“Національна рада вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення ТОВ “Новини 24 години”. І тут я хочу сказати, що Національна рада в жодному разі не закриває канал, не відбирає ліцензію – ми звертаємося до суду, щоби він ухвалив своє рішення, адже справді надзвичайно складне питання. І тому це також означає, що канал відсьогодні не припиняє мовлення. Просимо, щоб ніхто цим не маніпулював. Він працює, ніхто не втрачає роботу, не виходить на вулицю, поки суд не розгляне цього питання”, – прокоментувала перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Водночас вона додала, що врахувавши деякі аргументи представників ліцензіата, Нацрада частково переформулювала перший пункт свого рішення. Зрештою, регулятор визнав розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі ТОВ “Новини 24 години” у період із 6 червня по 8 липня, а також порушення абзаців 3 і 4 ч. 2 ст. 6 закону “Про телебачення і радіомовлення”, ч. 1 ст. 28 закону “Про інформацію” та факт неусунення ліцензіатом порушень законодавства, п. 4 рішення Національної ради розпорядження від 7 і 12 лютого 2019 року відповідно.

При ухваленні рішення регулятор узяв до уваги, зокрема, дані моніторингу мовлення NewsOne за період з 1 червня до 8 липня 2019 року включно. Так, в ефірі за 8 липня ведучі та учасники телепрограм мовника обговорювали ідею проведення спільного телемосту з російським телеканалом “Россия24” під назвою “Надо поговорить”, а також його подальше скасування.

Визнавши наявність мови ворожнечі у висловлюваннях, які були поширені в ефірі телеканалу NewsOne, а також порушення законів України “Про телебачення і радіомовлення” і “Про інформацію” та факт неусунення ліцензіатом порушень законодавства, Нацрада вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення.

Відповідно до закону “Про телебачення і радіомовлення”, Нацрада може звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії лише після застосування санкцій “оголошення попередження” та “стягнення штрафу” за порушення мовником однієї й тієї ж норми закону протягом року.

Після того, як член Нацради Сергій Костинський зачитав проєкт рішення, директор телеканалу NewsOne Юрій Будяк заявив, що під час засідання відбувається “політичне судилище, тому що вже багато років здійснюється тиск на телеканал NewsOne”.

“Усі зачитані до нас претензії не стосуються журналістів і ведучих, а гостей, які в прямому ефірі мають право на власну думку. Більше того, ми вважаємо, що саме призначення перевірки і проведення сьогоднішнього засідання повністю незаконні, і з цим далі наш адвокат юридично доведе нашу позицію”, – заявив він.

Водночас напрацьований регулятором проєкт рішення Будяк назвав “суб’єктивною точкою зору” і “думкою співробітників апарату Національної ради”.

Зі свого боку народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Олег Волошин, який також є і ведучим на NewsOne, заперечив, що у його висловлюваннях, озвучених в ефірі телеканалу, є ознаки порушення чинного законодавства. “Я не бачу в моїх висловлюваннях, ані у висловлюваннях пана Рабіновича, жодних ознак та намагання дискримінувати якусь етнічну групу чи сталу соціальну групу”, – сказав він.

При цьому голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич (фракція “Опозиційна платформа – За життя”) назвав “ганьбою свободи слова” рішення Нацради.

“Я хочу стати на захист журналістів… Мова йде про відповідальність журналістів за дії гостей у студії, фактично це зараз інкримінується ліцензіату… Я вважаю, в даному проєкті рішення не доведено вину ліцензіата. Підкреслюю, це моя особиста позиція… Вважаю ці звинувачення абсурдними. В даному випадку немає підстав звертатися до суду щодо припинення дії ліцензії для ліцензіата. Це дійсно буде ганьбою для свободи слова, якщо таке рішення буде прийнято”, – заявив депутат.

Загалом обговорення тривало близько двох годин.

Нагадаємо, 7 липня російський журналіст Дмитро Кисельов анонсував на 12 липня телеміст під назвою “Треба поговорити” за участю українського телеканалу NewsOne і російського “Росія 24”.

Однак така ідея викликала обурення в Україні. Згодом NewsOne повідомив про скасування “першого неполітичного телемосту між людьми з України та Росії”. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення 9 липня призначила перевірку телеканалу NewsОne, на підставі якої буде можливо позиватися про анулювання ліцензії.

15 липня генпродюсера NewsOne Василя Голованова допитали в СБУ в рамках розслідування справи про державну зраду у зв’язку з наміром телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом “Росія 24”.

16 липня прес-служба Нацради повідомила, що регулятор проведе позапланову виїзну перевірку телеканалу NewsОne у період із 22 по 23 липня.

Пізніше, 18 липня, заступниця голови Нацради Уляна Фещук заявила про те, що представники телеканалу NewsOne відмовляються отримувати повідомлення про проведення перевірки. Того ж дня на сайті регулятора уточнили дату перевірки – 24-25 липня.

Зрештою, 24 липня представники телеканалу NewsOne дозволили членам робочої групи Нацради провести перевірку у своїй редакції.

Окрім того, Нацрада шість разів оголошувала попередження телеканалу NewsOne та один раз штрафувала ліцензіата за інші порушення, починаючи з кінця грудня 2017 року.