На фізико-математичному ліцеї №27 відкрито меморіальну дошку відомому харківському вчителю

Фото: Елена Скоробогатова/Facebook

Сьогодні, 1 вересня, у День знань, на будівлі Харківського фізико-математичного ліцею №27 відкрито меморіальну дошку легендарному вчителю математики, Заслуженому вчителю України, який виховав кілька поколінь талановитих учнів, Аркадію Володимировичу Століну.

Про це Харків Times повідомили учні Аркадія Володимировича.

Аркадій Столін був у числі засновників славетної фізико-математичної школи №27, що відкрилася у 1963 році, та викладав математику в цій школі до 90-х років минулого століття, виховавши понад 200 майбутніх професорів математики, які нині працюють на всіх континентах Землі.

Життя Століна було непростим, часом фантастичним, безсумнівно героїчним і не проминуло, здається, жодного гострого вигину радянської історії. Син репресованих батьків, Столін у 15 років, приховавши вік, пішов добровольцем на фронт, закінчив Краснодарське кінноартилерійское училище, почав війну в Західній Україні у якості командира взводу розвідки 4-ї дивізії прориву Резерву Верховного Командування, але незабаром став взводним 15-ої батареї 4-го дивізіону бригади важких мінометів цієї ж дивізії.

Після війни, закінчивши за рік відсутні класи середньої школи, вступив до Харківської радіолокаційної академії ім. Говорова, де незмінно був “сталінським” стипендіатом за відмінне навчання. Однак, на останньому курсі академії, у 1952 році, командуванню стало відомо про долю розстріляного в 1938 році батька Століна. Молодого офіцера виключили з академії та з партії й відправили дослужувати у Західносибірський військовий округ. Реабілітували Століна вже після смерті Сталіна.

Звільнившись з армії у 1955 році, Аркадій Володимирович за півтора року з відзнакою закінчив курс у Харківському університеті й почав працювати вчителем математики. Учителем він і залишався до кінця життя. По всьому світу працюють його учні, і не тільки в галузі математики. Всі вони з любов’ю та вдячністю згадують свого учителя.

Олександр Рашковський, професор математики в Університеті Ставангера, Норвгія: “Він навчив нас не боятися важкої роботи і переконав, що не думати – соромно”.

Олена Скоробогатова, доктор філологічних наук, завідувач кафедри слов’янських мов Харківського національного педагогічного університету: “Столін навчив усіх нас, своїх учнів, двом дуже важливим речам: перше – тримати удар і не боятися труднощів та проблем, а друге – радіти життю. Для мене це поєднання і є Столін”.

Семен Сатановський, партнер у найбільшій рекрутинговій компанії на Wall Street, Нью-Йорк, США: “АВС навчив мене в першу чергу тому, що простий жарт допомагає у найнудніших речах, навіть у розподілі поліномів. Вчив не боятися, говорити те, що думаєш. Власне, вчив думати. І математика була зовсім ні до чого”.

Як повідомляв Харків Times, 10 травня, на засіданні Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища було прийнято рішення встановити меморіальні дошки ряду видатних харків’ян, в тому числі вченому-фізику, академіку НАН України Олександру Ахієзеру, архітектору й вченому Олександру Гинзбургу, хірургу Миколі Володосю та іншим.