Харківські школярі отримають нові підручники до 1 вересня

Цього року Міністерство освіти і науки України замовило 12 млн 320 тис примірників підручників для 2-х, 5-х, 6-х і 11-х класів середньої школи. Це вся лінійка підручників для 2-х (3 млн 856 тис примірників) і 11-х класів (6 млн 987 тис), а також друк окремих предметів для 5-х (298 тис) і 6-х (1 млн 179 тис) класів.

Харківське видавництво “Ранок” відзвітувало за підсумками підготовки до нового навчального року. Як повідомив директор видавництва Віктор Круглов, в цьому році “Ранок” надрукував 2,5 млн примірників підручників. Таким чином, свої зобов’язання перед МОН видавництво виконало. А ось як буде виконуватися графік доставки підручників по обласним базам – залежить від перевізників. Механізм доставки курирує Міністерство освіти, саме їх підрядники здійснюють перевезення на обласні склади і далі по школам. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час Координаційної ради з питань впровадження реформи в сфері освіти розповіла про те, що за планом усі підручники 1 вересня вже повинні бути в школах. Зі свого боку, Круглов запевнив, що Харків і область отримають підручники вчасно, тому що доставлятися по регіону вони будуть силами видавництва.

Якщо все-таки деякі школи залишаться на початок навчального року без паперових підручників, то електронні версії підручників є у вільному доступі на ресурсах Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО). На сайті видавництва “Ранок” також розміщені електронні додатки: тематичні відео, тести, онлайн-уроки, аудіофайли для вдосконалення знань з іноземних мов, лабораторні роботи.

Співавтор підручника для 2 класу “Я досліджую світ” Марина Корнієнко розповіла, що в даний час колектив авторів видавництва працює над створенням справжнього електронного підручника. Це буде не PDF версія паперового підручника, а повністю новий продукт. Для вчителів новий підручник буде зручний тим, що викладач сам зможе формувати навчальний курс, так, як вважає за потрібне, наприклад змінювати черговість тем і параграфів, додавати свої матеріали, а для учнів електронний підручник дасть можливість сприймати навчальний контент в більш цікавому відео і аудіо-форматі. Також електронний підручник дозволить учням самостійно оцінити свої знання, проходячи тести і домашні завдання. Однак поки електронний підручник тільки розробляється і тестується в експериментальних школах. Міністерство освіти на його створення відвело 5 років.

Цього року все одинадцятикласники вивчатимуть новий навчальний предмет під назвою “Фінансова грамотність”. Посібник, що складається з п’яти розділів, допоможе випускникам опанувати поняття про сучасну фінансову систему, правила безпечної роботи з платіжними картками, пояснить, що таке криптовалюта і як самостійно управляти власними фінансами.