Поліцейські оголосили про підозру одному з нападників на групу телеканалу “112 Україна” (доповнено)

Поліцейські оголосили про підозру одному з нападників на групу телеканалу “112 Україна”, ще двох затримано в порядку статті 208 КПК України.

Про це Харків Times сообщили в пресс-службе Нацполиции области.

“Робота працівників кількох правоохоронних відомств щодо з’ясування усіх обставин події в Золочівському районі на Харківщині тривала цілодобово. У результаті на даний час одному з найбільш активних учасників нападу на представників ЗМІ оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу”, – йдеться у повідомленні.

Ще двоє учасників конфлікту затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у вчиненні злочинів. Їм інкримінують вчинення протиправних дій, передбачених ч.3 ст.171 та ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу.

“У рамках досудового розслідування встановлено, що саме ці особи вчиняли стосовно журналістів протиправні дії. Зокрема, як з’ясували слідчі, охоронці лісопереробного підприємства, застосовуючи силу, перешкоджали руху транспорту, намагалися заволодіти знімальною технікою та завдали тілесні ушкодження журналісту. В результаті події представник ЗМІ отримав забій спини, нирки, а також синці на лобній частині голови та обличчі”, – повідомляє поліція.

Під час досудового розслідування членів знімальної групи телеканалу було визнано потерпілими у кримінальному провадженні. Слідчі детально допитали їх для встановлення повної картини події. Потерпілого журналіста (Олега Решетняка – Харків Times) направлено на медичне обстеження.

Всього слідчі, прокурори та працівники оперативних підрозділів допитали як свідків 48 осіб.

Процесуальним керівником у кримінальному провадженні винесено 22 постанови про відібрання зразків слідів пальців рук у 19 свідків та 3 потерпілих. Зразки необхідні для проведення експертиз.

Крім того, 10 осіб притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На даний час досудове розслідування триває, проводяться слідчі і процесуальні дії. Розслідування здійснюється за ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч.1 ст. 186 (грабіж), ст.293 (групове порушення громадського порядку), ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. За вчинення даних злочинів передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

“Харківська поліція робить все можливе для повного та об’єктивного розслідування обставин нападу на представників ЗМІ й притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності”, – наголошується у повідомленні.

Представник прес-служби уточнила, що підозру оголошено 32-річному жителю Золочева. Затримано також 33-річного уродженця Кіровоградської області та 58-річного уродженця Луганської області. Всі вони – працівники лісозаготівельного підприємства, біля якого стався напад, не судимі.

Як повідомляв Харків Times , у селищі Золочів лісники та люди, які назвали себе активістами, напали на знімальну групу телеканала “112 Україна”.

За словами журналіста Олега Решетняка, група в складі журналіста та двох операторів робила зйомки для документального проекту – журналістського розслідування про масштабну вирубку вікових дубів в Харківській області. Група агресивно налаштованих людей напала на автівку знімальної групи, заблокувала її рух, спустила колеса і загрожувала журналісту і операторам. На Решетняка напали невідомі під час його включення в прямий ефір з місця події та побили його. Пошкоджено службовий автомобіль телеканалу.

На місце нападу на телегрупу прибули співробітники поліції.

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична звернулася до правоохоронних органів з вимогою негайно та всебічно розслідувати напад на журналістів каналу “112 Україна”.

Поліція спочатку повідомила про затримання понад 30 осіб, пізніше – 49.