Суддя Титов не вбачає “громадського інтересу” в справі про перейменування проспекту Григоренка

Фото: ХарківTimes

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Олександр Титов відмовив депутату Харківської обласної ради Дмитру Булаху та депутату Харківської міської ради Ігорю Черняку в розгляді справи про перейменування проспекту ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова за правилами загального судочинства.

Про це Харків Times стало відомо з рішення Харківського окружного адміністративного суду, опублікованого в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суддя Титов дійшов висновку, що, оскільки Кримінальний кодекс “не дає визначення такого поняття, як суспільний інтерес” і тим більше “не описує … який суспільний інтерес можна віднести до категорії значного”, це поняття “носить оціночний характер”. А суд, на думку судді Титова, хоч і зобов’язаний брати до уваги такий критерій, але зовсім не зобов’язаний його встановлювати або визначати.

Виходячи з цього, суддя вирішив, що розгляд справи про перейменування проспекту буде проведено за спрощеною процедурою, тобто, рішення буде винесено на підставі позовів і письмових пояснень сторін, у відсутності позивачів, відповідачів і представників громадськості.

Слід зазначити, що позовів про перейменування проспекту ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова було подано п’ять – від імені депутатів міської та обласної рад Черняка та Булаха, від імені народного депутата Верховної Ради минулого скликання Андрія Білецкорго, від партії “Демократична сокира”, а також від обласних організацій партій БПП і “Свобода”. Всі ці позови суддя Тітов об’єднав у єдине провадження й ось тепер вирішив розглядати їх за спрощеною схемою.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міськрада на сесії 19 червня перейменував проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

14 травня міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію «Поверніть харків’янам історію!» з проханням повернути проспекту ім’я маршала Жукова. За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради.

У липні Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позови щодо перейменування проспекта Григоренка в Харкові та відкрив провадження в двох адміністративних справах.