Турецький Газіантеп подарував Харкову копію стародавньої мозаїки

Фото: city.kharkov.ua

Репродукцію мозаїки періоду Римської імперії, знайдену в античному місті Зевгма, відкрили сьогодні, 23 серпня, в саду ім. Шевченка.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

“Такий подарунок до Дня міста зробило Харкову турецьке місто-побратим Газіантеп. У церемонії відкриття взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов і перший заступник мера Газіантепа Осман Топрак, а також представники делегацій з Газіантепа та Анкари”, – йдеться у повідомленні.

Артефакт, на якому зображена молода циганка, був знайдений у 1998 році під час археологічних розкопок античного міста Зевгма, який знаходиться поблизу Газіантепа. Він є частиною мозаїки, що прикрашала підлогу їдальні однієї з вілл стародавнього міста. Репродукцію роботи для Харкова створив турецький художник Мехмет Ільмаз.

“Це точна копія мозаїки, яка знаходиться в Газіантепі. Виготовити її було дуже складно – це віртуозна техніка нашого майстра Мехмета Ільмаза. Родзинка мозаїки прихована в погляді дівчини. Неважливо, з якого ракурсу на неї дивитися: створюється відчуття, що вона спостерігає за тобою. І нам дуже приємно, що цей подарунок ви розмістили у такому гарному місці, як сад Шевченка”, – сказав Осман Топрак.

У свою чергу Ігор Терехов подякував гостям за такий подарунок і зазначив, що Харків пишається відносинами з турецькими містами-партнерами Газіантепом та Анкарою.

“Ми сьогодні розмістили мозаїку тут, але незабаром ми плануємо зробити окрему експозицію для міст-побратимів, у рамках якої цей артефакт виглядатиме інакше. Наші архітектори розробляють вже цікаві рішення для обрамлення мозаїки”, – підкреслив Терехов.

Угода про встановлення партнерських відносин між Газіантепом і Харковом було підписана у 2011 році.