У Харкові наново відкривається Музей ПЗ і комп’ютерів та освітній центр

29 серпня в Харкові наново відкриється Музей програмного забезпечення і комп’ютерів Software and Computer Museum. Дата відкриття в будівлі гуртожитку НТУ “ХПІ” “Гігант” (вул. Пушкінська, 79/1) приурочена до третьої річниці музею (раніше музей знаходився за ыншою адресою). У колекції – понад 600 експонатів: комп’ютерів, ігрових приставок, носіїв даних. Вхід – безкоштовний. Як і на різноманітні курси для дітей та дорослих в освітньому центрі, який почне роботу у вересні в тій же будівлі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення музею.

Таких музеїв в Україні всього два: в Харкові і Києві, причому київський музей – філія харківського. Екскурсоводи музею починають історію розвитку комп’ютерної техніки і програмного забезпечення з XVI століття. Багато експонатів та історії, пов’язані з ними, кажуть в музеї, мають показати відвідувачам: комп’ютери та програмування – це цікаво і доступно для людей різного віку. А сам музей створювався, за словами його засновників, для освіти й натхнення.

Серед експонатів колекції – експериментальна ігрова приставка Vectrex (1982 рік), в якій вся графіка виводиться на екран не порядково, а векторами, як на осцилографі. Також серед експонатів є перший в світі переносний комп’ютер Osborne 1. Він випускався в 1981-1983 роках, коштував 1795 доларів й важив 11 кг, а його екран був менше, ніж екрани більшості сучасних смартфонів. І, звичайно, музей комп’ютерів не може обійтися без легендарного Apple II – першого серійного ПК, який змінив світ. Саме з цієї моделі комп’ютер перестав бути спеціальним обладнанням для складних виробничих завдань, і став домашнім улюбленцем.

У новому приміщенні також з’явиться інтерактивна зона, де можна буде допомогти їжаку Сонику перемогти доктора Роботника, постріляти по качках в Duck Hunt на Nintendo NES, битися в танчики на Dendy або зіграти в одні з перших ігор на Atari Flashback. Для тих, хто менше захоплений іграми, буде можливість написати на бейсиці програму або запустити готове демо для комп’ютера Atari 800XL з початку 80-х, а також попрацювати на PowerMac G4 кінця 90-х, хоча гри Quake III Arena і Fallout на ньому теж є. Поціновувачі графічних потужностей 1990-х уже в день відкриття зможуть познайомитися з графічною станцією Silicon Graphics O2. А трохи пізніше творці музею обіцяють встановити повноцінний аркадний автомат з 30 ретро-іграми.

“Наша основна місія – це не стільки розвага, скільки освіта українців, – пояснює концепцію музею-центру його засновник Антон Трубніков. – І нерозривний зв’язок минулого з майбутнім видно у майже кожному експонаті. Наприклад, та ж станція Silicon Graphics O2 свого часу була передовим обладнанням, на якому створювалися спецефекти для голлівудських фільмів: “Гладіатора”, “Льодовикового періоду”. Тепер вона – історія, музейний експонат, але професія фахівця з візуальних ефектів, яка народилася ще в минулому столітті, розвивається. Ми сподіваємося, що це надихне когось, і він або вона вирішить дізнатися більше про минуле комп’ютерів і, можливо, спробувати взяти участь в його теперішньому”. Шанс на успіх є – багато випускників курсів для старших вікових груп, за словами Антона Трубнікова, вже знайшли нову роботу.

Восени на курсах почнуть навчання 10 нових груп “старші за 40 років”. Також в цьому році планується створення курсів для дітей і відкриття комп’ютерного освітнього центру з залами для лекцій і майстернями – теж безкоштовного.

Також харків’яни співпрацюють з кількома зарубіжними музеями: Computer History Museum в Силіконовій Долині (Каліфорнія, США), Hellenic IT Museum (Афіни, Греція), музеєм Peek & Poke (Рієка, Хорватія) і Фінським комп’ютерним музеєм (Ювяскюля, Фінляндія). У планах – обмін досвідом, інформацією та, звичайно, експонатами.

З грецькими колегами харків’яни планують створити спільну виставку техніки Hewlett-Packard. З каліфорнійським музеєм – обмін експонатами, а фінські колеги давно чекають українців у гості – вони вирішили передати до Харкова 800-кілограмовий IBM, що працює на перфокартах.

Музей почне роботу 30 серпня за адресою вул. Пушкінська, 79/1. Простор в будівлі гуртожитку “Гігант” музею надав партнер – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”. Для всіх бажаючих двері музею будуть відкриті щодня, крім понеділка, з 10:00 до 20:00. Вхід завжди безкоштовний.