Харківщина втрачає черговий пам’ятник історії

Фото: Типичный Чугуев/Facebook

У райцентрі Чугуїв обвалилася частина стіни історичної будівлі штабів військових поселень, де знаходилася школа топографів, у якій в 1855-1857 рр. навчався майбутній великий художник Ілля Рєпін.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень у соцмережах.

“У Чугуєві відбулося обвалення головного історичного пам’ятника та гордості міста – будівлі Штабів військових поселень. Того самого, де Рєпін малювати навчався”, – пишуть на сторінці Типовий Чугуїв у Facebook.

За словами автора поста, “частково обвалилася торцева стіна бокового крила будівлі”, в цілях безпеки перекрита прилегла дорога.

Фото: Типичный Чугуев/Facebook

“Про необхідність ремонту хоча б цієї стіни будівлі – пам’ятника архітектури, який охороняється та перебуває у державній власності, Чугуїв кричить давно, але держава з ремонтом не поспішає”, – йдеться у повідомленні.

Цыкаво, що стіна історичної будівлі рухнула через два тижні після того, як у райцентрі гучно відзначили 175-ту річницю від дня народження великого земляка.

За вже сформованою традицією, у цей день Харківська обласна державна адміністрація вручала премії художникам “за видатні твори скульптури, декоративно-прикладного та монументального мистецтва”. Заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев, який вручав премії, підкреслив, що з ініціативи голови облдержадміністрації Юлії Світличної цього року майже вдвічі збільшилася сума стипендій, що надаються переможцям конкурсу, – вона становить 35 тис. гривень.

“Ми працюємо над тим, щоб збільшити кількість іноземних туристів, які відвідують Харківську область і, зокрема, установи, пов’язані з Іллею Рєпіним. Дуже багато зроблено, але ще більше – попереду. Ми малюємо картину сьогодення, де культура та мистецтво – на першому плані “, – сказав Бабичев.

Також у рамках заходу відбулася презентація науково-популярного видання “Ілля Рєпін і Харківщина”. А гості на святі, як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, “мали можливість взяти участь у різноманітних майстер-класах, квестах, екскурсіях, вікторинах”.

Як повідомляв Харків Times, в ніч на 16 квітня минулого року у триповерховій будівлі садиби Шидловських, що є частиною пам’ятки культурної спадщини національного значення “Палацово-парковий комплекс” Старомерчанський “, спалахнула пожежа. Внаслідок цього садиба вигоріла зсередини практично дотла. Чиновники Харківської обласної державної адміністрації висловили намір зайнятися реставрацією занедбаної садиби з 2015 року, проте так і не приступили до неї.
Через менше, ніж чотири місяці – 2 серпня – спалахнула пожежа в будівлі колишнього губернаторського палацу, згодом – першій будівлі Харківського університету на вул. Університетській. Одна з найстаріших будівель міста горіла 16 годин, загальна площа пожежі становила близько 1,3 тис. Кв. м. Вогнем були охоплені дерев’яні конструкції перекриття, горища, переобладнані під навчальні класи, і даху будівлі. Крім того, вогонь по пустотах внутрішніх конструкцій поширювався на приміщення другого поверху. Тепер в облдержадміністрації обіцяють відновити пам’ятник історії та архітектури.