“90-ті. Свідки та адепти” – нова виставка в Харківському ЛітМузеї

25 серпня о 16:00 в Харківському літературному музеї відбудеться відкриття виставки “90-ті. Свідки та адепти”, присвяченої формуванню літературного середовища в Харкові 90-х, зокрема довкола ЛітМузею.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення музею.

Відкриватиме виставку Сергій Жадан, як свідок та безпосередній учасник тодішніх подій.

“Мені бракувало адекватної й актуальної поезії. Тому восени 92-го року ми як “Червона Фіра” почали робити вечори і всілякі акції… з самого початку було зрозуміло, що те, чим ми займаємось, офіційному літературному Харкову не потрібне. Залишалося бути або в андеґраунді – але це доволі стрьомне поняття, або міняти поетику й писати в мейнстрімі, ну, або був ще третій варіант – виробити своє середовище, яке було б адекватним до того, чим ми займалися. Ми пішли третім шляхом, і він себе виправдав”, – каже Сергій Жадан.

У виставці можна побачити експонати, пов’язані з учасниками літугрупування “Червона Фіра” (Сергій Жадан, Ростислав Мельників, Ігор Пилипчук), плакати й афіші до літературних акцій та фестивалів, перші видання письменників покоління 90-х, самвидави. Оскільки одна з головних умов середовища – це живе спілкування, експонати у виставці супроводжуються не тільки класичними музейними етикетками, але й розповідями учасників тих подій. Також в експозиції можна буде вільно погортати репринти самвидавів 90-х.

Куратори виставки Олександра Савченко та Олексій Юрченко кажуть: вони хочуть розповісти, що музей пам’ятає про середовище 90-х, бо, на їх думку, ці явища не зникли остаточно, а продовжують існувати у практиках сьогодення. А їх життя та перевідкриття можливе завдяки дотику до усних історій та артефактів.

Окрім того, ця виставка є приводом трохи розповісти нашим відвідувачам про сам ЛітМузей, про те, як формувалося його обличчя, засади та міфологія. А також про людей, що працювали в музеї в ті часи та творили його історію.

Вхід на відкриття виставки безкоштовний.