Далекобійник Присич повернувся додому на Харківщину з російського полону

Фото: crimeahrg.org

Громадянин України Володимир Присич, якого в 2016 році затримала в Криму ФСБ РФ і в ЗМІ назвала “шпигуном української розвідки”, звільнений з російської колонії в Кабардино-Балкарії і 15 серпня 2019 року доставлений в Україну.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення Кримської правозахисної групи, яка посилається на родичів політв’язня.

“Володимир уже знаходиться вдома, в Харківській області, в родинному колі. Українець почувається задовільно, але потребує лікування і реабілітації”, – йдеться у повідомленні.

Володимир Присич та його рідні дякують українським правозахисникам, представникам української влади, особливо Консульській службі МЗС України, Василю Кириличу і Тарасу Малишевському за допомогу в поверненні політв’язня додому після закінчення терміну незаконного покарання. Також Володимир дякує всім небайдужим людям, які писали йому в колонію. Після отримання листів з Верховної Ради України і від української діаспори в США, ставлення адміністрації колонії до нього стало помітно краще.

Нагадаємо, далекобійник з Харківської області Володимир Присич був затриманий співробітниками ФСБ РФ 13 серпня 2016 року об 11:30 ранку в Севастополі.

14 серпня 2016 року Присич під тиском співробітників ФСБ і тортурами електричним струмом зізнався в шпигунстві проти РФ. Його “свідчення” наприкінці серпня транслювали в ефірі державного телеканалу “Росія 1” та інших ЗМІ. Однак українець відмовився від цих свідчень, щойно його родичі уклали договір з незалежними адвокатами.

8 травня 2017 року “суддя Гагарінського районного суду” Севастополя Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Наркотики були підкинуті українцеві в автомобіль, в той час, коли його катували та примушували зізнатися у шпигунстві. Адвокати українця заявили, що справа повністю сфабрикована спецслужбами РФ та подали апеляційну скаргу з вимогою повністю виправдати Присича.

“Суддя Севастопольського міського суду” Василь Авхімов 3 серпня 2017 року залишив у силі вирок.

Всього по “справі українських диверсантів” в ув’язненні перебували 12 осіб: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова та Дмитро Долгополов.