У Лозовій з’явився мурал з портретами загиблих у двох війнах бійців (фото)

Фото: oleksasuray.blogspot.com

У місті Лозова, що на Харківщині, на стіні однієї з багатоповерхівок 3-го мікрорайну міста, намалювали портрети загиблих воїнів. Саме в цьому будинку мешкали бійці.

Про це ХарківTimes дізнався с повідомлення у блозі журналіста Олександр Шульги.

“На малюнку зображено двох воїнів-лозівчан – Олександра Лавренка і Сергія Моторного, які героїчно загинули за різних обставин і в різний час. Один, як воїн Незалежної України, інший – як солдат радянської армії”, – написав блогер.

За його інформацією, над артоб`єктом художники з Харкова працювали протягом двох тижнів – з кінця липня 2019 року. Дозвіл на створенння настінного малюнку депутати міськради надали ініціаторам проекту ще в квітні.

Фото: oleksasuray.blogspot.com

Олександр Лавренко народився 9 березня 1983 року у місті Лозовій. Навчався у ЗОШ №7, у 2000 році закінчив Харківський інститут танкових військ. Від початку російсько-української війни у 2014 році служив у 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ, брав участь у боях під Донецьком, був командиром танкової роти. Загинув 21 липня 2014 року під Пісками поблизу Донецька. В 2015 році нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно) та відзнакою «Народний герой України» (посмертно), в 2016 році отримав звання «Герой України» (посмертно).

Фото: oleksasuray.blogspot.com

Сергій Моторний народився 26 лютого 1965 року в сім’ї робітників. До призову на військову службу працював токарем на місцевому ковальсько-механічному заводі. У червні 1983 року в складі контингенту радянських військ потрапив до Афганістану. Брав участь у 8 бойових операціях проти моджахедів. Загинув улітку 1984 року біля містечка Баграм, коли прикривав кулеметним вогнем своїх мінометників. Смертельне поранення отримав під час зміни вогневої позиції. Похований у Лозовій. За мужність і відвагу нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно). Вулиця, вздовж якої стоїть будинок №4, носить ім`я Сергія Моторного.