Харківські археологи знайшли на Полтавщині скіфське золото та зброю

Фото: central-ua.tv

Археологічна експедиція під керівництвом професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ірини Шрамко знайшла у Більському городищі на Полтавщині скіфське золото та зброю.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Полтавської облдержадміністрації.

Археологи знайшли золоті прикраси, зброю та інші предмети скіфського періоду.

“Унікальність знахідки в тому, що це захоронення не пограбоване, його не встигли пошкодити “чорні археологи”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє місцевий телеканал “Центральний”, знахідки, знайдені в одному з курганів під час розкопок в урочищі Скоробір, датовані серединою VI століття до нашої ери. Попередньо можна говорити про те, що це поховання молодої заможної дівчини та чоловіка. А унікальність його в тому, що археологи мають можливість отримати інформацію саме завдяки первісному розташуванню супроводжуючих речей. Це посуд, кам’яне блюдо, різноманітні прикраси, бронзові дзеркало та браслет, шкіряний виріб, зброя, акінак, спис, сагайдак, кістяні псалії, деталі кінської упряжі.

“Цей період, він являється досить дискусійним в науці – архаїчний ранньоскіфський час. Є дискусійні моменти в плані хронології, існування побутових речей, це дуже цікаво, адже ми отримуємо одразу весь набір речей разом”, – каже керівник експедиції Ірина Шрамко.

Така рідкісна можливість дозволяє науковцям порівняти цей комплекс з аналогічними і вибудувати хронологічний ланцюг речей. Адже не часто на території Євразії знаходять такі вироби. Деякі з них, наприклад, плита з піщаника, є взагалі унікальною. По центру ж поховання виявлені бурштинове, кришталеве та сердолікове намиста, а на черепі лежали золоті жіночі прикраси.

Пізніше знахідки реставрують. Їх можна буде побачити восени на виставці та науковій конференції в Харківському національному університеті імені Каразіна, а потім, за умов належного зберігання та охорони, – і в музеї історико-культурного заповідника “Більськ”.