Суд звільнив колишнього заступника начальника міськвідділу міліції від відповідальності за керівництво побиттям євромайданівців та журналістів

Фото: www.atn.ua

Червонозаводський районний суд міста Харкова звільнив колишнього заступника начальника Харківського міського управління Головного управління МВС України в Харківській області полковника міліції Олександр Гапуру від відповідальності за керівництво побиттям євромайданівців та журналістів 19 лютого 2014 року біля Академії внутрішніх військ у Харкові. Суд прийняв рішення 14 травня, але тоді воно залишилося непоміченим ЗМІ та не мало широкого резонансу.

Про це Харків Times дізнався з ухвали суду, оприлюдненої у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Хоча Гапура керував діями своїх підлеглих на місці, суд розглядав звинувачення проти нього за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). Санкція цієї статті карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Суд встановив, що на Гапуру відповідно до затвердженого плану забезпечення охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху при проведенні 19 лютого масових заходів було покладено обов`язок здійснення загального контрою за організацією охорони громадського порядку під час проведення біля входу до Академії внутрішніх військ пікету харківського Євромайдану проти залучення курсантів Академії до розгону Євромайдану у Києві.

Згідно плану, охорону порядку повинні були здійснювати працівники трьох райвідділів міліції, полку патрульної служби і відділу ДАІ, спецпризначенці “Грифону” та “Беркуту” – усього 190 чоловік. Причому, згідно плану, працівники “Грифону” та “Беркуту” на час проведення заходу переходили в оперативне підпорядкування Гапури. Він же близько 16:00 провів у Комінтернівському райвідділі інструктаж всіх задіяних працівників міліції.

“Будучі особисто присутнім на місці проведення мітингу ОСОБА_1 (Гапура – Харків Times) був обізнаний і особисто бачив, що мітінгувальники були неозброєними мирними громадянами, у т.ч. молоді жінки, чоловіки похилого віку, а також працівники засобів масової інформації, які не мали наміру та можливості спричинити шкоду та чинити фізичний опір оснащеним спеціальними засобами спецпідрозділам міліції. Лише декілька громадян з палками в “балаклавах”, кількістю не більше 10 осіб, заблокували баками для сміття в`їзд на територію академії. На початку активних дій працівників міліції громадяни в “балаклавах” кинули палки та втекли, а мирні громадяни залишились проводити мирну акцію протесту”, – йдеться в ухвалі суду.

О 17:10 працівники “Грифону” та “Беркуту” за вказівкою Гапури розігнали демонстрантів від воріт Академії із застосуванням сили та спецзасобів. При цьому кілька мирних неозброєних громадян, які не намагались тікати, отримали тілесні ушкодження легкого та середнього ступеню тяжкості. Гапура в дії спецпризначенців не втручався.

Після розгону демонстрантів, за вказівкою Гапури працівники міліції утворили охоронюваний периметр біля воріт Академії. “При цьому ОСОБА_1 бачив, що в охоронюваному периметрі перебувають акредитовані працівники засобів масової інформації з відповідними офіційними знаками про належність до засобів масової інформації та відеокамерами, які виконують свої безпосередні професійні обов`язки і усвідомлював, що їх діяльність охороняється Законами України”, – зазначено в ухвалі. Однак, о 17:24 Гапура “не дав наказ, щоб зупинити проникнення крізь оточення працівників міліції до охоронюваного периметру з журналістами біля воріт Академії внутрішніх військ МВС України приблизно 100 добре організованих та заздалегідь підготовлених невстановлених слідством осіб, одягнених у зелені жилети із світловідбиваючими стрічками і маски (“балаклави”), які скривали їх обличчя, так званих “тітушок”, у більшості з яких були заздалегідь підготовлені дерев`яні черенки для лопат, що беззаперечно вказувало на наявність у них мети вчинення умисних правопорушень, у тому числі спричинення тілесних ушкоджень громадянам”, – встановив суд.

При цьому декілька “тітушок”, перебуваючи в оточені працівників міліції, напали на відеооператора ТРК “Фора”, частково пошкодили відеокамеру та із застосуванням фізичної сили заволоділи штативом; частково пошкодили монітор відеокамери відеооператора телеканалу “ICTV” програми “Надзвичайні новини”, повністю розбили відеокамеру відеооператора телеканалу “СТБ” Олександра Бринзи. Вони також спричинили Бринзі ушиблену рану на голові, а журналісту того ж каналу Марії Малевській – садно на тулубі та синець на нозі. Крім цього декілька “тітушок” спричинили тілесні ушкодження громадянину. Крім того, “невстановлені працівники міліції” незаконно відібрали у чоловіка фотокамеру та три об`єктиви загальною вартістю (на той час) 54 тис. гривень.

“Безпосередньо спостерігаючи всі вказані події заступник начальника ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_1 , потураючи численним злочинам, на вказане ні як не відреагував, фактично самоусунувся від виконання покладених на нього обов`язків та допустив виникнення масових заворушень та вчинення злочинних дій як невстановленими особами, так званими “тітушками”, так і працівниками міліції”,- йдеться у документі. На особисте звернення на місці подій від журналіста телеканалу “АТН” з метою припинення неправомірних дій з боку “тітушок”, до заступника начальника ХМУ останній “через власну недбалість” нікому з своїх керівників про звернення журналіста не доповів, ніяких законних рішень не прийняв, вказівок підлеглим не дав і дій, направлених на зупинення неправомірних дій та затримання зазначених правопорушників, за наявності для того об`єктивної можливості, не вчинив.

Жодного з “тітушок” затримано працівниками міліції не було – навпаки, міліція надала їм можливість безперешкодно вийти із охоронюваного периметру, та не втручалася, коли вони біля входу в станцію метро “Площа Повстання” продовжили побиття мирних громадян.

Під безпосереднім керівництвом Гапури міліція безпідставно затримала та доставила до Червонозаводського райвідділу 12 неозброєних мітингувальників, на яких 20 лютого 2014 року незаконно складено адміністративні протоколи за ст.185 КУпАП. За клопотаннями прокурора міста Харкова, всі постанови Червонозаводського районного суду міста Харкова про накладення на них адміністративних стягнень у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб було скасовано постановами того ж суду від 22 лютого.

“Таким чином, ОСОБА_1 вчинив службову недбалість, тобто невиконання та неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним та громадським інтересам та інтересам окремих юридичних осіб, яке спричинило тяжкі наслідки, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 367 КК України”, – зазначає суд.

В судовому засіданні захисник Олександр Гунченко заявив клопотання, підтримане обвинуваченим, про звільнення Гапури від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності (п’ять років – Харків Times) із закриттям кримінального провадження. В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав і просив його задовольнити.

“За наявності передбачених у статті 49 КК України підстав звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, у разі його згоди на таке звільнення, є обов`язковим для суду”, – зазначено у документі.

Суд ухвалив задовольнити клопотання захисника Гунченка звільнення Гапури від кримінальної відповідальності.