Свято-Покровський собор пофарбували незаконно – ХОДА

Фото: ХарківTimes

При фарбуванні Свято-Покровського собору в синій колір було порушено закон “Про охорону культурної спадщини”, так як ці роботи не були узгоджені з державними органами влади.

Про це повідомив журналістам заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Юрій Фурсов, повідомив кореспондент Харків Times .

“Свято-Покровський собор є пам’яткою національного значення. У законодавчій базі прописано, що подібні речі узгоджуються на рівні Міністерства культури. Необхідно було узгодити паспорт опорядження фасаду. Чи був він у святих отців? – думаю, що ні”, – сказав він.

Фурсов зазначив, що в даному випадку стоїть питання про автентичність будівлі: собор завжди був пофарбований у білий колір.

За його словами, департамент виступив замовником на розробку документації, пов’язаної зі Свято-Покровським собором. До її складу входить, зокрема, паспорт пам’ятника, частиною якого є технічний висновок про стан конструкції. “Це основоположний документ для того, щоб укласти охоронний договір з Сято-Покровським собором. І це паспорт опорядження фасаду”, – сказав Фурсов.

Він повідомив також, що по Свято-Покровського собору існують проблеми, пов’язані з грибком, з вологістю, з відсутністю належної вентиляції. “Ми підключаємо фахівців, щоб вони їм допомогли”, – сказав заступник директора Департаменту.

Фурсов зазначив, що представники департаменту “знайшли консенсус” з представниками церкви щодо питання забарвлення. “Вони в найближчій перспективі, використовуючи нашу документацію, будуть виправляти цю позицію”, – сказав він. Також передбачається підписати меморандум про заходи щодо збереження всього комплексу будівель Свято-Покровського чоловічого монастиря, до складу яких входить собор.

Відповідаючи на питання про відповідальність церкви за порушення закону про охорону пам’яток, Фурсов сказав, що це “дуже тонка тема”. “Сьогоднішня ситуація досить складна, і я вважаю, що в даному випадку – це дипломатія, це переговори, це делікатність, це взаємопорозуміння. Спокійно, тихо, всі все розуміють, всі все усвідомлюють, і будемо виправляти”, – сказав він. Фурсов закликав “не підігрівати цю ситуацію”.

Відповідаючи на питання, чи ставиться питання про повернення автентичного покриття куполів (вони були позолочені в 1990-і роки, раніше купола були чорними – Харків Times ), Фурсов сказав, що він це питання “поки не обговорював”.

Як повідомляв Харків Times , ініціативна група #SaveKharkiv, до якої ввійшли історики, мистецтвознавці та архітектори, звернулася з відкритим листом до голови обладміністрації, у якому просять втрутитися у ситуацію з Покровським собором і зупинити паплюження пам’ятки архітектури 17 століття.