Розстріляні в Сандармосі – в Харкові вшанують пам’ять жертв сталінських репресій

Фото: IO.UA

У понеділок, 5 серпня, в Харкові на площі Свободи проведуть акцію “Читаємо імена Сандармоха”, приурочену до 82 річниці масових репресій і розстрілів в СРСР.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Інфо Євро Харків Facebook .

Учасники акції зачитають імена всіх репресованих в Україні, а також українців, репресованих за її межами, які відбували покарання в Соловках і були розстріляні в період 27 жовтня – 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох.

Початок акції: о 18.00.

Масові розстріли в Сандармоху були частиною Великого сталінського терору. 5 серпня 1937 вступила в дію постанова Політбюро ЦК ВКП (б) «Про антирадянські елементи». Почалося масове знищення людей, яких радянська влада визначила «ворогами народу»: вчених, митців, інженерів, військових.

Довідка. Сандармох – лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія, де на площі 10 гектарів в 1930-х роках органи НКВС проводили масові розстріли. Всього на цій території виявлено 236 розстрільних ям. Там були розстріляні в тому числі відомі діячі української культури, зокрема художники Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, професора-історики Олександр Бадан-Яворенко, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, письменник і міністр освіти УНР Антон Крушельницький .

Історик і журналіст Сергій Шевченко встановив, що в Сандормоху були розстріляні 62 харків’янина.