Доля харківської розробки: Міноборони відмовилося від львівських “Дозорів” (відео)

БМ Oncilla. Фото: inforesist.org.

Міністерство оборони відмовилося від закупівлі тактичних бойових колісних бронемашин “Дозор-Б”, вироблених Львівським бронетанковим заводом, та має намір купуватимуть БМ Oncilla, виготовлену у Польщі за українською ліцензією (обидві машини мають в основі прототип, сконструйований Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) – Харків Times).

Про це Харків Times дізнався з публікації проекту Радіо Свобода “Донбас.Реалії”.

Бронемашина “Дозор” вже понад три роки не надходить до підрозділів ЗСУ, хоча військове командування обіцяло сотні. А профільні експерти взагалі заявляють: потреба армії в бронетехніці цього класу вимірюється тисячами. Ще в 2017 році їх гордо демонстрували журналістам, а закуповувати бронемашини для ЗСУ обіцяв особисто п’ятий президент України Петро Порошенко. “Двадцять “Дозорів”, які знаходяться в мене за спиною, будуть також готові до відправки у війська. І мені дуже приємно чути позитивні відгуки від військових про якість вашої роботи”, – заявляв тоді Порошенко.

Українську бойову броньовану машину вперше представили у 2004 році. При вазі 8,5 тонн “Дозор” розвиває швидкість до 100 км на годину. Крім екіпажу, в десантному відділенні машини може розміститися ще шість осіб. Броня автомобіля витримує попадання зі стрілецької зброї калібром 7,62. Озброєний “Дозор” дистанційно керованим великокаліберним кулеметом.

У 2014-му Олександр Турчинов, на той момент секретар РНБО, заявив: для українських силовиків закуплять дві сотні таких автомобілів.

Але майже за 15 років існування “Дозору” у війська поставили тільки десяток броньовиків. Першу і поки що останню партію відправили до ЗСУ в 2016 році, та й то зі значними затримками через недоробки. “Після 2016 року замовлень на “Дозор-Б” не було. Ми більше “Дозори” не випускаємо”, – сказав “Донбас.Реалії” директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук.

За словами директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згуреця, машина мала низку недоліків. “Вони стосувалися температури у відділенні десанту, яка була вищою, ніж потрібно. Вони стосувалися шумів, що перевищували допустимий рівень. Вони стосувалися певним чином перевищень маси, яка була визначена за технічним завданням”, – пояснює Згурець.

У той же час у відповіді на запит “Донбас.Реалії” в Міністерстві оборони повідомили, що відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 та 2019 роки, здійснюється закупівля польських бронетранспортерів “Онцилла”. “Онциллу” створювали за ліцензією на основі української розробки.

“Міністерство оборони зацікавлене в машинах такого класу, тому що воно відповідає за обороноздатність країни. Неважливо, яка це техніка: українська, американська чи польська. Вони вирішують завдання. Нам потрібна машина такого класу. Якщо “Укроборонпром” не постачає такі машини, то такі машини будуть закуповуватися за межами країни”, – каже Згурець.

Першу “Онциллу” представили в 2013-му, тобто, майже на десять років пізніше від українського близнюка. Але, за словами експертів, це не завадило полякам перевершити український аналог.

“За оцінкою військових, які експлуатували “Онциллу”, машина зібрана більш якісно, більш просторе компонування всередині. Машина не галаслива всередині, гальмівна система задовольняє, заряджання йде зсередини”, – пояснює керівник Асоціації виробників озброєння і військової техніки України Руслан Джалілов.

В Асоціації виробників озброєння вважають, що український броньовик варто було б допрацювати, а не надавати перевагу закордонному аналогу.

“Ми показуємо свою слабкість. Це наш програш. Я пропоную тоді наступним етапом відмовитися від танків Т-64 БВ або “Булатів” (сучасні українські модернізації радянського танку Т-64, що також був розроблений ХКБМ та випускався “Заводом ім Малишева”- Харків Times) і переходимо на “Леклерки” (французький танк – Харків Times). Давайте потихеньку від усього відмовлятися. Ми будемо повністю залежати від усього імпортного. Ми максимум себе забезпечимо на 5%, тому що у нас фінансовий ресурс (обмежений – ред.). Економіка стоїть, розвитку немає. Ну все, а потім будемо переходити на саперні лопатки”, – додає Руслан Джалілов.

Тим часом експорт “Онцилли” тільки Україною не обмежується. У 2019-му польські бронеавтомобілі з’явилися на параді до Дня незалежності Сенегалу.

Довідка. Бронетранспортер “Дозор-Б” був розроблений ХКБМ на початку 2000-х років у ініціативному порядку за рахунок власних коштів. Машину виготовили всього у двох демонстраційних примірниках. Ще тоді розробники наголошували, що у разі відповідного фінансування з’явиться можливість провести її всебічні випробування та довести до серійного виробництва. Втім, Міноборони тоді розробкою харківських конструкторів не зацікавилося. Згодом дочірнє підприємство “Укрінмаш” державної компанії з експорту й імпорту продукції й послуг військового й спеціального призначення “Укрспецекспорт” уклала, контракт на передачу документації й технології виробництва “Дозору” польській компанії Mista (Сталева Воля, Польща), що раніше спеціалізувалася на виробництві машин для земляних робіт. Польські фахівці зробили дослідний зразок машини разом із спеціалістами ХКБМ, його остаточне складання проводилося на потужностях Mista за участю харківських фахівців. Характеристики Oncilla дещо відрізнялися від початкової розробки, зокрема в ній було посилено броньовий захист для забезпечення відповідності стандартам НАТО.

У червні 2014 року на полігоні у Калугіно-Башкирівці під Чугуєвом машину оглянули Олександр Турчинов (на той час – Голова Верховної Ради, виконуючий обов’язки Президента), міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і командири батальйонів, що брали участь у воєнних діях у рамках проведення антитерористичної операції. “Малий бронетранспортер “Дозор” – у три рази дешевший, ніж БТР-4Е, він відмінно зарекомендував себе в польових умовах, і сьогодні цю машину дуже чекають у Нацгвардії”, – заявив Турчинов журналістам.

В липні 2014 року Міністерство оборони повідомило, що Львівський бронетанковий завод приступив до виготовлення першого зразка бронеавтомобіля “Дозор-Б” за проектом харківських конструкторів. До цього завод спеціалізувався на ремонті танків Т-72 та броньованої спецтехніки на його базі.

У лютому 2015 року державний концерн “Укроборонпром” заявив про намір виготовити протягом року до 50 бронеавтомобілів “Дозор-Б”. Відповідно до повідомлення, представники Збройних сил високо оцінили перший серійний зразок бронеавтомобіля “Дозор-Б”. 30 січня бронетранспортер для української армії випробував Верховний Головнокомандуючий – Президент Петро Порошенко. “Машина стане гордістю “Укроборонпрому”, – заявив він після тестування нового бронеавтомобіля. У повідомленні держконцерну зазначалося, що закінчення розробки серійного бронеавтомобіля затримувалося через проблеми з поставками імпортних двигунів. Однак надалі цієї проблеми вдасться уникнути завдяки тому, що конструктори адаптували “Дозор-Б” під п’ять різних двигунів, рівноцінних за своїми властивостями.

Втім, про початок серійного виробництва бронемашин “Дозор-Б” Львівський бронетанковий завод заявив тільки у вересні 2015 року. Як тоді повідомлялося, на заводі було відкрито новий цех із серійного виробництва цієї бронемашини. На той момент державні випробування “Дозору Б” ще не було закінчено. Тоді ж Міноборони заявило про намір закупити 10 машин “Дозор-Б” до початку 2016 року.

У липні 2016 року “Укроборонпром” повідомив про передачу армії бронеавтомобіля “Дозор” і заявив, що звернувся в правоохоронні органи за фактом диверсії на їх виробництві. Гендиректор “Укроборонпрому” Роман Романов зазначив, що при виведення “Дозорів” на серійне виробництво концерн стикнувся з великою кількістю проблем, зокрема зі спробами диверсії: сторонніми предметами в бензобаках, перерізаними проводами у повітроводах.

У грудні 2016 року “Укроборонпром” заявив, що “Дозор-Б” пройшов державні випробування й рекомендований до прийняття озброєння ЗСУ. Крім того, держконцерн повідомив, що підписав з чеською компанією VOP CZ, sp меморандум про адаптацію “Дозор-Б” до стандартів НАТО. Передбачалося замінити в бронемашині систему радіозв’язку й захисту та уніфікувати озброєння.

На початку лютого 2017 року Львівський бронетанковий завод знов заявив про намір виготовити партію бронемашин “Дозор-Б” для армії. “Укроборонпром виготовить нову партію вже з десятків бронемашин “Дозор-Б” для української армії завдяки фінансуванню в рамках державного оборонного замовлення ДП “Львівський бронетанковий завод”. Підготовлені в 2016 році виробничі потужності й технологічний процес дають змогу виготовляти “Дозори-Б” уже серійно”, – йшлося у повідомленні Держконцерну.