У партії Зеленського в Раді буде 124 мандати за партійними списками

Фото: УНИАН

ЦВК оголосила результати виборів до ВР за партійними списками.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ІА «Інтерфакс-Україна».

Центральна виборча комісія оголосила результати позачергових виборів до Верховної Ради 21 липня в багатомандатному виборчому окрузі (за списками партій).

Як оголосила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, партія “Слуга народу” за партійними списками отримує – 124 мандати, “Опозиційна платформа – За життя” – 37, “Батьківщина” – 24, “Європейська солідарність” – 23, “Голос” – 17 мандатів.

Решта політичних сил не подолали 5-відсоткового прохідного бар’єру.

Згідно з озвученими главою ЦВК даними, загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у народні депутати України за списками партій, які отримали 5% і більше, становить 11 млн 448 549 тис.

Позачергові вибори у Верховну Раду відбулися в неділю, 21 липня, за змішаною системою: 225 кандидатів обирали за партійними списками в загальнодержавному багатомандатному окрузі та 199 за мажоритарною системою в одномандатних округах (внаслідок окупації частини території країни).

Вибори не відбулися в окупованому Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

У бюлетені було 22 політичні партії, у 199 мажоритарних округах балотувалося 3085 кандидатів – як самовисуванців, так і тих, яких висунули партії.

Чинна редакція Конституції не містить вимог про обов’язкове входження народного депутата до фракції партії, за списком якої його обрали в парламент. Тому не виключено, що крім фракцій партій, що подолали 5-відсотковий бар’єр, в майбутньому парламенті буде створено депутатські групи, куди можуть увійти депутати-мажоритарники.

Згідно із законом про вибори народних депутатів України, ЦВК встановлює результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі та в одномандатних округах не пізніше, ніж на п’ятнадцятий день з дня голосування (не пізніше 5 серпня). Не пізніше, ніж на п’ятий день (не пізніше 10 серпня) з дня встановлення результатів виборів ЦВК офіційно оприлюднює ці дані в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” (список обраних депутатів публікується в алфавітному порядку).

Згідно із законодавством, повноваження народних депутатів Верховної Ради поточного скликання припиняються після складання присяги новообраними парламентаріями.

Як повідомляв Харків Times, “Слузі народу” голос виборця обійшовся в 19 гривень – КВУ. На позачергових парламентських виборах 2019 найменше голоси виборців коштували для політичних партій “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя” і “Партія Шарія”.