На Валківщині немовля отруїлося нітратами

Фото: Українські Новини

До реанімаційного відділення «Обласної клінічної дитячої лікарні № 1» було госпіталізовано дитину 2019 року народження, яка мешкає з батьками в Валківському районі Харківської області, з діагнозом «Отруєння нітратами».

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Фахівці Держпродспоживслужби провели перевірку  випадку отруєння дитини. За результатами розслідування було встановлено, що дитина, знаходиться на штучному вигодовуванні та її захворювання ймовірно пов’язане із використанням води для приготування дитячих молочних сумішей з перевищенням вмісту нітратів.

На території домоволодіння, де мешкає дитина з батьками, обладнаний індивідуальний шахтний колодязь. В травні 2018 року Валківським підрозділом ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводились моніторингові дослідження води з вказаного шахтного колодязя. За результатами проведених досліджень було виявлено в відібраних пробах води перевищення вмісту нітратів в 3,7 разів.

На теперішній час стан дитини задовільний, середньої важкості, проводиться дезінтоксикаційна терапія. З батьками дитини проведена бесіда щодо небезпеки вживання води сумнівної якості, особливо для малих дітей.

Також, спеціалістами Держпродспоживслужби проведена бесіда з секретарем органу місцевого самоврядування, щодо профілактики отруєння нітратами. До КНП «Валківський районний центр первинної медико–санітарної допомоги» направлено листа з пропозицією щодо посилення санітарно-просвітницької роботи з профілактики отруєння нітратами, особливо з батьками дітей до трьох років. Крім того фахівці нагадали органам місцевого самоврядування про необхідність забезпечення жителів населених пунктів питною водою гарантованої якості, відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-ХІІ.

Як повідомляв ХарківTimes, у джерелах Харківщини вміст нітратів у десять разів перевищує допустиму норму.