У Харкові знову розмалювали пам’ятний знак воїнам УПА

Фото: Pozdniakov Vadym / Facеbook

У Молодіжному парку знову розмалювали фарбою пам’ятний знак воїнам УПА.

Про це Харків Times сообщили в пресс-службе Нацполиции области.

“Громадянин виявив порушення у Молодіжному парку та повідомив до поліції 31 липня о 14:25”, – йдеться у повідомленні.

Слідчо-оперативна група Київського відділу поліції задокументувала факт події.

Інформація зареєстрована у Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень. Працівники поліції вживають заходи для встановлення осіб правопорушників та їх місцезнаходження.

Як повідомляв раніше Харків Times, невідомі залили білою та червоною фарбою пам’ятник воїнам УПА увечорі 27 липня. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу.

Багатостраждальний пам’ятник воїнам УПА не вперше піддається нападам вандалів.

Весною, 8 квітня, мешканець Харкова Микола Мох побачив, що монумент у Молодіжному парку завалений сміттям. Обурений харків’янин написав з цього приводу пост у Facebook і додав фото.

Раніше, 27 лютого Київський районний суд визнав винною жительку Харкова в підготовці підриву пам’ятника воїнам Української Повстанської армії і призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з випробувальним терміном на 3 роки.

Нагадаємо, пам’ятний знак на честь учасників Української повстанської армії у вигляді каменю на насипу встановили в Молодіжному парку члени Харківської крайової організацією Народного Руху України в 1992 році.

Вночі 20 грудня 2006 року пам’ятний знак був повалений за допомогою екскаватора, відповідальність за це взяв на себе Євразійський Союз Молоді.

У квітні 2013 року пам’ятний знак був знесений невідомими за допомогою важкої техніки. Замість каменю був встановлений пам’ятний хрест, який хтось спиляв в ніч на 6 лютого 2014 року.

Після цього на місці пам’ятного знака встановили дошку з написом. Крім того, пам’ятник і дошку неодноразово обливали фарбою.

У ніч на 9 грудня 2014 року дошку підірвали, потім вона була відновлена.

Влада Харкова і області відновленням пам’ятника не займаються. Винні в більшості актів наруги над пам’ятником не встановлені, ніхто не поніс за них реальне покарання.

Відзначимо, що монумент розташований поблизу відділу поліції.