У джерелах Харківщини вміст нітратів у десять разів перевищує допустиму норму

Фото: olevsk-gromada.gov.ua

Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України доповів про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харкова та області за 6 місяців 2019 року.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення на сайті лабораторного центру.

«За 6 місяців 2019 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 2211 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 45,0% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», – повідомляють у лабораторному центрі.

За словами фахівців, «у досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза».

Основним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, що є одним з основних чинників, який негативно впливає на стан здоров’я населення, особливо дітей.

«За 6 місяців 2019 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, кратність перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) виявлена у Дергачівському, Красноградському, Богодухівському, Барвінківському, Великобурлуцькому, Кегичівському, Вовчанському, Первомайському районах; перевищення до 5,0 ГДК – у Харківському, Золочівському, Чугуївському, Зміївському, Зачепилівському, Куп’янському, Краснокутському, Дворічанському, Балаклійському, Шевченківському районах, містах Лозова та Люботин; перевищення до 10,0 ГДК — у Лозівському, Близнюківському, Борівському, Валківському, Коломацькому районах та до 12,6 ГДК — у Нововодолазькому районі», – йдеться у повідомленні.

Перевищення ГДК нітратів встановлено у 39,6% досліджених проб води з колодязів.

Продовжують реєструватися отруєння дітей нітратами. В 2019 році зареєстрований один випадок водно-нітратної метгемоглобінемії у дитини (1 рік. 2 міс.), що проживає на території Дергачівського району.

За мікробіологічними показниками досліджено 806 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 32,0% проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 24 проби води з каптажів природних джерел. Протягом 6 місяців 2019 року у воді з 9 джерел реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (селище Олешки Київського району, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», по вул. В. Зубенка, 25, по вул. Бучми (права та ліва сторони), «Олексіївська балка»).

Вода з каптажів 3-х джерел не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками — встановлені перевищення гранично допустимої концентрації сульфатів (по вул. В. Зубенка, 25) та нітратів (селище Олешки та парк «Юність»).