На ринку “Барабашово” – посилені наряди поліцейських (доповнено, відео)

Фото: hk.npu.gov.ua

26 липня продавці та відвідувачі торговельного центру “Барабашово” помітили, що на території  ринку з’явилося багато поліцейських.

Про це  ХарківTimes дізнався з повідомлення Telegram-каналу ХХарків. В соцмережі додали, що, можливо, відбудеться якийсь захід.

У відділі комунікації Нацполіції області повідомили, що поліція Харкова відпрацьовує територію торговельного центру «Барабашово».

“Вказані дії спрямовані на при пинення конфліктних ситуацій, виявлення фактів скоєння майнових злочинів та оздоровлення криміногенної ситуації на ринку в цілому”, – йдеться в повідомленні.

Фото: hk.npu.gov.ua

Для відпрацювання території ТЦ задіяні працівники Московського, Київського відділів поліції, слідчо-оперативна група та працівники батальйону поліції особливого призначення.

Голова Первинної профспілкової організації Вільної профспілки підприємців України “Співдружність” ТЦ “Барабашово” Валерій Нестерук опублікував відео, в якому повідомив, що на територію торгового центру приїхали шість автобусів з поліцейськими спецназом. За його словами, це сталося після того, як хтось підкинув іграшковий пластмасовий пістолет під автомобіль, що стоїть біля одного з магазинів. В автомобілі знаходилися двоє чоловіків, які охороняли розгромлений нещодавно магазин. Нестерук назвав те, що відбувається спробою “зробити провокацію”. “Коли людей вбивали, ми годинами не могли дочекатися не те що КОРДу – патруль хоч би приїхав і захистив нас. Коли грабували магазини – також нікого не було”, – сказав він.

У той же час, на офіційній сторінці ТЦ “Барабашово” опубліковано заяву адміністрації, в якому сказано про те, що з боку підприємців нібито готуються провокації.

“З поінформованих джерел стало відомо, що на ТЦ” Барабашово “з боку т.зв. “ініціативних груп” готуються силові провокації, мета яких – дестабілізація ситуації на території торгового центру з подальшим рейдерським захопленням адміністративних будівель. Планується організувати масові заворушення із залученням бійців із сусідніх регіонів, використанням сльозогінного газу, вибухових пакетів, фаєрів, зброї та важких предметів для нанесення травм співробітникам і підприємцям торгового центру. Вся інформація передана в правоохоронні органи “, – йдеться у заяві.

Як повідомляв Харків Times , на території торгового центру “Барабашово” 7 червня жорстоко побили оператора служби новин “Вісті” Вадима Макарюка. Потерпілого з травмами голови доставили до відділення реанімації Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, згодом його перевели до відділення реанімації 7-ї міської клінічної лікарні

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактом нападу на журналіста за ч. 2 ст. 345-1 (загроза або насильство по відношенню до журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Поліція оголосила про підозру в причетності до нападу на Макарюка Сергію Козлюк по ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч.4 ст.296 (хуліганство), ч.1 ст.345-1 (погроза або насильство відношенні журналіста) Кримінального кодексу. 12 червня Київський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю.

21 червня про підозрі в причетності до нападу на Макарюка було оголошено ще двом харків’янам – Олегу Радченко та Іллі Альошкіну. Їм обом інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і ч.2 ст.345-1 (загроза або насильство по відношенню до журналіста) КК. Крім того, Радченко оголошено про підозру за ч.1 ст.347 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження або знищення майна журналіста). 26 червня Київський районний суд обрав їм запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем проживання.

16 липня суд взяв під цілодобовий домашній арешт четвертого підозрюваного у справі – Михайла Базалея.