У Львові атовцям виплатили по сто тисяч, у Харкові волонтери просять харчі для поранених з передової

Фото: loda.gov.ua

По 100 тисяч гривень отримали 2,5 тисячі захисників України, але така допомога діє не по всій країні. У Харкові військові мають гостру потребу у найнеобхідніших речах.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення Інформаційного агентства Міністерства оборони України АрміяInform.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій бійцям, які виконували завдання в районі проведення АТО/ООС, та членам їхніх сімей постійно виплачують соціальну допомогу згідно з різними програмами соціальної підтримки.

Так, за «Програмою про захист інтересів осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, а також членів сімей таких осіб» на вирішення соціально-побутових проблем уже 2404 особи отримали матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень. Ця програма діє з квітня 2015 року.

Як повідомили у Центрі, вона є дуже популярною серед львів’ян-атовців. Спочатку визначається, чи підпадає людина під її дію. Для цього кандидат має надати відповідні документи. Наприклад, серед основних — підтвердження львівської реєстрації на момент 23 квітня 2015 року, перебування у зоні бойових дій не менше 45 діб, відсутність у безпосередній власності земельної ділянки з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку на території України тощо. Повний список вимог окреслений в Ухвалі Львівської міської ради, а юридичну консультацію з цього питання можна отримати у юриста Центру надання послуг УБД.

Слід відзначити, що 11 липня поточного року сесія Львівської міської ради ухвалила продовження до 2022 року дії цієї Програми. Це означає, що одноразову матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 100 тис. грн учасники бойових дій зможуть отримувати ще до 2022 року, а не 2020, як передбачалося раніше. Загалом на фінансування цієї програми з міського бюджету передбачено 610 млн грн, а Центр вже прийняв від учасників бойових дій у районах проведення АТО/ООС 4700 заяв.

Окрім цього, у Львові діють й інші програми соціальної допомоги учасникам бойових дій. Зокрема, щорічні програми щодо оздоровлення дітей, до Дня Святого Миколая, до Дня батька й матері, програма щодо відшкодування витрат за дороговартісне лікування тощо.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові волонтери просять допомогти військовим, які перебувають на лікуванні у шпиталі. Волонтери організації “Сестра милосердя АТО”, що допомагають військовим, які знаходяться на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного Регіону, опублікували список того, що потрібно на сьогодні бійцям. У списку продукти, одяг, взуття, кошти на придбання ліків.