Більше сотні кримінальних проваджень порушено за незаконну вирубку лісів на Харківщині

Фото: СтопКор

Питання збереження та відтворення лісів області обговорили на нараді в ХОДА.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення прес-служби обладміністрації.

Присутнім нагадали, що «особливу увагу цій сфері приділяє Президент України Володимир Зеленський, який 17 липня особисто провів нараду в Українському НДІ лісового господарства та агролісомеліорації з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною діяльністю».

За словами заступника губернатора Марка Беккера, область характеризується лісистістю на рівні майже 12%, посідає 15 місце по Україні, а, відтак, одним з головних завдань є доведення відповідних показників до загальноукраїнського рівня (16%). Усі умови для виконання цього завдання є. Збільшити лісистість на один відсоток означає створити в області нові лісові насадження на площі близько 3 тис. га.

Представник ГУ Державної екологічної інспекції в Харківській області Наталія Рубинська в ході наради повідомила, що лісомисливські господарства не дозволяють інспекторам провести планові перевірки.

Про хід розслідувань незаконних вирубок лісів на території регіону розповів заступник начальника ГУ Національної поліції в Харківській області Сергій Чиж.

«На даний час на території Харківської області внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування 103 кримінальні провадження, 2 з них спрямовано до суду, третє провадження, по Харківському району, до кінця місяця буде спрямовано до суду», – сказав Сергій Чиж.

Він зазначив, що слідчі дії щодо незаконної вирубки лісонасаджень продовжуються.

«На цьому ми не зупиняємося. Начальником ГУ НП у Харківській області чітко поставлено завдання для керівників територіальних підрозділів. Ми розуміємо, в якому напрямку діяти, – сказав Сергій Чиж. – Завдання, що поставлені перед нами Президентом України та головою ОДА, в короткі строки будуть виконані».

Підбиваючи підсумки, перший заступник голови ХОДА повідомив присутнім, що з прийняттям Указу Президента України від 09.07.2019 № 511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів» та набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів» (№ 2708-VІІІ від 25.04.2019) передбачено посилення обласними державними адміністраціями контролю за використанням та охороною лісів, у тому числі щодо вжиття відповідних до законодавства заходів протидії незаконним рубкам.

Він наголосив на необхідності удосконалення системи державного управління з відділення функцій розроблення політики, регулювання та контролю від управлінської і господарської функцій лісомисливських господарств, проведення повної інвентаризацію лісів, вдосконалити контроль за ринком деревини загалом та забезпечити прозору систему ліцензування, а також широке залучення громадськості.

Як повідомляв Харків Times, президент доручив харківським правоохоронцям припинити вирубку лісів в області.