У Харкові директора КП зловили на величезних розтратах (доповнено)

Директора харківського комунального підприємства підозрюють у розтратах на 1,4 млн. грн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Харківська місцева прокуратура № 2 повідомила про підозру у розтраті бюджетних коштів (ч. 3, 4 ст. 191 КК України) директору одного з комунальних підприємств м. Харкова.

За словами керівника місцевої прокуратури Олександра Фільчакова, зазначене підприємство створене для проведення поточного та капітального ремонту житлового фонду комунальної власності. Кошти на проведення відповідних ремонтних робіт виділяються з міського бюджету.

В штаті КП працює понад 200 робітників (малярів, штукатурів, кровельників та ін.).Таких трудових ресурсів цілком вистачає для проведення необхідних ремонтних робіт. Разом з тим, розуміючи, шо підприємство спроможне самостійно провести заплановані ремонти, директор КП «залучив» до роботи підрядну організацію.

За даними слідства, з цією метою підозрюваний вступив у злочинну змову зі співвласником (на 99 %) приватної фірми.

Комунальник безпідставно і незаконно, без погодження з профільним департаментом міськради, укладав з приватним товариством договори субпідряду на проведення ремонтів, які мали виконувати його підлеглі.

Таким чином протягом 2017-2018 років між КП і ТОВ було укладено 16 договорів щодо проведення ремонтних робіт, а на рахунки товариства незаконно перераховано 1,4 млн. грн. бюджетних коштів.

Власнику товариство наразі також повідомлено про підозру у співорганізації бюджетних розтрат (ч. 3 ст. 27 ч. 3, 4 ст. 191 КК України). На даний час вирішується питання про обрання запобіжних заходів фігурантам провадження.

Окрім того, слідством встановлюються усі особи, ймовірно причетні до скоєння злочину, а також перевіряється можлива причетність директора комунального підприємства до скоєння аналогічних кримінальних правопорушень.

Прокуратура не вказує, про яке комунальне підприємство йдеться у кримінальному провадженні. Як стало відомо ХарківTimes з власних джерел, фігурантом кримінальної справи виступає Комунальне підприємство “Харківжилбуд”. У Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднена низка ухвал, що стосуються надання дозволу на проведення слідчих дій у справах щодо цього підприємства.

Так, в ухвалі слідчого судді Жовтневого районного суду від 25 квітня 2019 року зазначено, що за даними слідства, ремонтні роботи на замовлення Департаменту житлового господарства Харківської міської ради, Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради та КП “Харківжитлобуд” виконувало ТОВ “БК “Інженер-21”. “В ході виконання ремонтних робіт … працівники ТОВ “БК “Інженер-21″ у змові з посадовими особами вказаних департаментів та КП привласнювали бюджетні кошти протягом 2017-2018 років”, – йдеться в документі.

Крім того, за дании слідства, протягом 2018 року КП “Харківжилбуд” перерахувало грошові кошти на рахунок ТОВ КЄДР-2014 за поточний ремонт житлових будинків на території Харкова, який фактично виконувався працівниками комунального підприємства. В подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки підприємств, які мають ознаки фіктивності, та в подальшому були конвертовані в готівку через ланцюг фіктивних підприємств та привласнені посадовими особами ТОВ КЄДР-2014 та КП “Харківжилбуд”. “Зазначений факт є непоодиноким протягом проведення негласних слідчих-розшукових дій та має відображення з іншими субєктами господарювання”, – зазначається у документі. Правоохоронці розслідують ще кілька епізодів діяльності цього комунального підприємства.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, керівником КП “Харківжитлобуд” є Олександр Туренко.

Як раніше повідомляв ХарківTimes, САП направила в суд справу щодо розтрати грошей на будівництві «Стіни».