В Україні сьогодні пройдуть позачергові вибори до Верховної Ради

У неділю, 21 липня, відбудеться голосування на позачергових виборах народних депутатів України.

Голосування триватиме з 8 до 20 годин, на закордонних виборчих дільницях проводитиметься за місцевим часом країни перебування.

Згідно з чинною системою виборів, з 450 народних депутатів половину українці вибирають в багатомандатному виборчому окрузі за списками політичних партій (пропорційна частина), ще половину – в одномандатних виборчих округах (мажоритарна частина).

Громадяни, які голосують за виборчою адресою, отримають два бюлетені – блакитно-сірого кольору зі списком партій та пісочного кольору з переліком кандидатів-мажоритарників округу. Тим виборцям, які тимчасово змінили місце голосування, видаватимуть тільки один бюлетень – для голосування за партії.

Виборець повинен мати з собою один єдиний документ – паспорт громадянина України у вигляді книжки або ID-карти. Виняток становлять військові строкової служби та особи, які тільки почали процедуру отримання громадянства – вони можуть пред’явити військовий квиток і відповідне посвідчення. Це не стосується військовослужбовців контрактників, які повинні голосувати за паспортом. Пропущений строк на вклеювання фото у паспорті-книжечці, або відсутність витягу-додатку до ID-картки не є підставою для того, аби виборцю не видали бюлетень. Також немає потреби приносити запрошення на вибори, яке попередньо виборець знайшов у своїй поштовій скриньці. Якщо ж виборець пройшов процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та є в списку виборців на обраній дільниці, то він не має надавати довідку про цю зміну.

Вибори не відбудуться у тимчасово окупованому Криму і в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). З огляду на окупацію частини території України голосування пройде в 199 мажоритарних округах замість 225. Таким чином, до Верховної Ради буде обрано не більше 424 народних депутатів з 450.

Для проведення виборів утворено 199 територіальних виборчих округів і один закордонний виборчий округ, а також близько 30 тисяч дільничних виборчих комісій. За кордоном буде працювати 102 виборчих ділянки.

Всього Центральна виборча комісія зареєструвала понад 2,7 тисячі кандидатів, які балотуються до ВР за списками 22 партій в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та понад 3,2 тисячі кандидатів в одномандатних виборчих округах.

ЦВК зареєструвала на позачергових виборах 1719 офіційних спостерігачів: 1602 спостерігача від 22 міжнародних організацій та 117 – від 12 іноземних держав. Громадянам РФ було відмовлено в реєстрації офіційними спостерігачами відповідно до вимог закону “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях”. Крім того, на території РФ виборчі дільниці не відкриваються.

ЦВК має встановити і оголосити результати голосування на позачергових парламентських виборах в загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня такого голосування (тобто не пізніше 5 серпня).

В день проведення парламентських виборів 21 липня в інформаційному агентстві Укрінформ відбудеться оприлюднення даних національного екзит-полу. О 19:45 розпочнеться прес-конференція, на якій оприлюднять результати опитування станом на 18:00. О 22:00 відбудеться прес-конференція, на якій оголосять оновлені дані національного екзит-полу (станом на 20:00). Екзит-пол проводять Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Як повідомляв Харків Times,в області працюють 14 окружних виборчих комісій, з яких 7 – на території Харкова, 7 – в районах та містах області.

У Держреєстр виборців по Харківській області включено 2 млн 110 тис. 139 осіб.