Над Харковом пролетить єдиний в Україні електролітак

Фото: aeroclub.net.ua

У KharkivAviaFest-2019, який 31 серпня – 1 вересня відбудеться на аеродромі “Коротич” під Харковом, візьме участь єдиний в Україні електролітак.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення організаторів KharkivAviaFest-2019.

Розробив унікальний літальний апарат «Аеропракт-8 Е» авіаконструктор, пілот і керівник компанії «Аеропракт» Юрій Яковлєв.

Розробку літака з електродвигуном Юрій Яковлєв почав, коли навчався на третьому курсі авіаінститут в Самарі (раніше – м Куйбишев). За основу взяв проект американського авіаконструктора Берта Рутана, який називався «Quickie» – «дика качка», гра слів, квікі, квік – «швидкий». Юрій Яковлєв заоохотив до розробки інших студентів вузу, і в 1984 повітряне судно, на яке встановили двигун від снігохода «Буран», було готово.

Це був перший літак в СРСР з бічною ручкою. Після доробок цей літальний апарат в 1985 році отримав приз ЦАГІ за аеродинамічну досконалість. Юрія Яковлєва запросили на роботу в КБ «Антонов», а його розробка залишилася в Самарі. Однак з 1991 року літак перестав літати і залишився на зберіганні в Росії.

У 2015 році Яковлєв прийняв рішення забрати літак, оскільки апарат хотіли порізати на перетину для створення зразка в один з вузів. Через Білорусь Юрій Яковлєв перевіз свою розробку до Києва. Літак був в жахливому стані, але авіатор вирішив не тільки відновити повітряне судно, але і знову підняти його в повітря. Тільки вже з новим двигуном – електричним.

Побачити цей унікальний літак в небі і на відкритому демонстраційному майданчику можна буде 31 серпня – 1 вересня на аеродромі «Коротич».