Чорний піар та пошкодження агітнаметів – відкрито 45 кримінальних проваджень на Харківщині

Фото: UA: Харків

Правоохоронці відкрили 45 кримінальних проваджень щодо порушення виборчого законодавства на Харківщині.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення UA: Харків.

Олександр Кірш — кандидат у нардепи від 169 округу. Листівки з його зображенням по місту роздають два тижні, розповідає офіційний спостерігач парламентських виборів Микола Зінченко.

«Ми бачимо зображення пана Кірша, який спить у Верховній Раді, й зображення цих же різнокольорових голубів на його агітаційних заходах. На його агітаційних заходах стоїть будка, де є різнокольорові голуби, з якими люди можуть сфотографуватися. Як наслідок цього почалась кампанія проти Кірша. Що вони репресують, давлять на голубів. Тому ростові ляльки роздають людям листівки про те, що вони проти таких дій пана Кірша».

Зінченко називає це однією з чорних піар-технологій. Хто розповсюджує такі листівки, сам Олександр Кірш версій немає. На його окрузі — ще 13 кандидатів.

«Ходять і ходять. Ну і ладно. Це вже всім набридло. Не знаю, хто це робить. Роблять — ну і ладно. Мабуть, хтось з опонентів. Але їх багато. Тому, хто саме, складно сказати», — говорить народний депутат Олександр Кірш.

Фото: UA: Харків

«Чорний піар є в кожному окрузі майже проти кожного кандидата. В основному, це матеріали у соцмережі Facebook. Забороняється розповсюдження недостовірних даних. І тобто це по суті може бути проведенням агітації у незаконний спосіб. Є стаття кодексу України про адміністративні правопорушення 212-10, ведення агітації у незаконний спосіб», — говорить Зінченко.

Спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» побачили у регіоні понад 30 прикладів можливого чорного піару. Фіксували також порушення правил розміщення агітаційних матеріалів.

«Вони не завжди марковані відповідними вихідними даними про замовника, кількість тиражу та відповідального за друк. З цим питанням ми більш як 100 разів звернулися до Національної поліції».

За агітацію без відповідного маркування та розміщену не за законом — поліцейські виписали 10 адмінпротоколів з кінця травня. За цей же час відкрили 45 кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства. Підозрюваними за цими справами немає, говорить очільник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Чиж.

«Зокрема, стаття 157. Це перешкоджання здійснення виборчого права або права брати участь у референдумі. По ній 12 кримінальних проваджень. Стаття 157.1 — порушення порядку фінансування політичної партії. Це 1 кримінальне провадження. По підкупу виборців стаття 160 — 12 кримінальних проваджень».

Фото: UA: Харків

За словами Чижа, 19 проваджень розслідують як «хуліганство». Це пошкодження агітаційних наметів кандидата-самовисуванця Олександра Грановського, кандидата від «Слуги народу» Андрія Одарченка та кандидата від «Опозиційної платформи — За життя» Андрія Лесика.

«По одному з проваджень, передбаченого статтею 296, кримінальне провадження у Московському районі погоджується підозра у місцевій прокуратурі. Надіюсь, що вона буде погоджена і ми сьогодні вже оголосимо про підозру», — каже Чиж.

Намети валили, топтали та різали цілеспрямовано та натовпом. Максимальне покарання за такий злочин — до 7 років колонії.