Суд відпустив на поруки екс-директора бронетанкового заводу та під заставу – його заступника

Суд обрав запобіжні заходи колишньому директору Харківського бронетанкового заводу Олександру Глушку та чинному першому заступнику директора-головному інженеру ХБТЗ Ігорю Якименку, яких підозрюють у причетності до розкрадань на постачанні прицілів заводу.

Про це ХарківTimes дізнався з публікації видання “Слово і Діло”, яке посилається на повідомлення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталія Кравця.

За словами Кравця, Якименка суд відпустив на особисті поруки героя України, майора Збройних сил України. Також суд поклав на нього низку обов’язків, зокрема: не відлучатися з Харкова та Харківської області без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Водночас, суд відпустив й Глушка, але під заставу в розмірі 450 тисяч гривень. Крім того, суд зобов’язав екс-директора ХБТЗ прибувати до правоохоронців за кожною вимогою; не відлучатися з Харкова без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, зазначені підозри вручили в кримінальному провадженні, про яке робили розслідування журналісти Bihus.info. За даними журналістів, син колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем із розкрадання в оборонному комплексі. Повідомлялося, що Гладковський-молодший разом із партнерами Андрієм Рогозою і Віталієм Жуковим організував поставки контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства нібито переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну “Укроборонпром” знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Однією з таких схем була поставка прицілів держпідприємству ХБТЗ, яка насправді не відбулася, оскільки ці приціли були на балансі Міністерства оборони. Гроші за цю нібито поставку прицілів отримала фірма “Оптимумспецдеталь”, яка пов’язана з Жуковим, Рогозою і Гладковським-молодшим.

Нагадаємо, НАБУ порушило справу за цим розслідування. Пізніше директор Національного бюро Артем Ситник повідомив про обшуки у Гладковських. Водночас Державне бюро розслідувань повідомило про підозру детективу НАБУ, який нібито безпідставно відкликав експертизу у справі ХБТЗ.