Жуковим займеться прокуратура Харківської області з доручення ГПУ

Фото: Геннадий Кернес/Facebook

Генеральна прокуратура України відповіла Українському інституту національної пам’яті на звернення щодо встановлення погруддя Жукову у Харкові.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення УІНП.

Як зазначається у повідомленні, Генеральна прокуратура України зреагувала на звернення Українського інституту національної пам’яті щодо встановлення погруддя Жукову у Харкові. Матеріали справи скеровані у прокуратуру Харківської області для розгляду і порушення кримінального провадження.

«Звернення направлено до прокуратури Харківської області, якій доручено організувати розгляд викладених доводів згідно з вимогами чинного законодавства та повідомити Вас про результати у встановлений законом строк», – йдеться в листі Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, що УІНП скерував листа до Генеральної прокуратури України та Національної поліції через встановлення пам’ятника радянському маршалу Георгію Жукову у Харкові 11 липня 2019 року.

Інститут просив перевірити обставини встановлення у м. Харків 11 липня 2019 р. пам’ятника, присвяченого Георгію Жукову, порушити кримінальне провадження, забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності. Також Інститут просив звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати зазначений пам’ятник як такий, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Як повідомляв ХарківTimes, 2 червня проукраїнські активісти знесли пам’ятник радянському маршалу Жукову на проспекті генерала Петра Григоренка.

Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом знесення пам’ятника Жукову.

Правоохоронці провели обшуки у харківських активістів, які брали участь у знесенні пам’ятника Жукову. 20 червня і 9 липня відбулися судові засідання по обранню запобіжних заходів двом підозрюваним у знесенні пам’ятника активістам. Однак суд відхилив клопотання прокуратури і запобіжного заходу Максиму Зінченко і В’ячеславу Дуді обрано не були.

11 липня Геннадій Кернес повідомив, що пам’ятник Жукову відновлений.

12 липня біля відновленого пам’ятника маршалу Жукову пройшла акція «Харків проти Жукова».

Мінкульт відмовився реєструвати погруддя Жукова як пам’ятку історії.